imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

A jövő megérkezett!

Rendeld elő már most az iPhone X-et!

Így halászhatsz ki fájlokat a Time Machine mentésedből


Ma ismét egy gyorstippet szeretnénk adni, elsősorban kezdő Macesek számára, mellyel fájdalommentesebbé tehetjük egy új gép belakását.

Ismeretségi körömben rengeteg olyan, akár már régi Mac felhasználóval is találkoztam már, aki számára ismeretlen a következő tipp, esetenként sok fejfájást okozva ezzel maguknak. Gondoltam megosztom veletek is, hátha lesz olyan, aki számára újdonságként hat, hogy Time Machine mentéseinket nem csak egy az egyben állíthatjuk vissza, hanem adott a lehetőség csak bizonyos fájlokat kiválasztani.

Magam szinte még sosem tettem vissza teljes biztonsági mentést egyik gépemre sem. Valamiért szeretek egy formázás vagy gépváltás után újra elpiszmogni a beállításokkal, megszabadulni a fölösleges, nem használt fájloktól és a többi. Sőt, sok esetben a macOS egy-egy főverziószám frissítése után is tiszta lappal indítok. Minden bizonnyal ezzel nem vagyok egyedül. Természetesen sok fájlra ésmappára ettől függetlenül továbbra is szükségem van.

A hiba, amit ilyenkor sokan elkövetnek az, hogy fognak egy merevlemezt vagy pendrive-ot és kézileg rámásolgatják a fájlokat. Igen ám, de az esetek többségében a gyalulás után jönnek rá, hogy „Oh basszus, ezt vagy azt elfelejtettem átmásolni!”. Ilyenkor, rosszabb esetben végleg elveszett a fájl, jobb esetben visszaállítják a Time Machine mentésből az egész rendszert, hiába szerették volna újként beállítani a gépet.

Pedig ha van biztonsági mentésünk egyszerű az élet: nagyon könnyen visszaállíthatunk csak egy-egy fájlt vagy mappát is. Erre ráadásul több lehetőség is adott, én most a számomra legegyszerűbbet mutatom be.

  • Csatlakoztasd a merevlemezt, melyre a Time Machine mentést készítetted
  • Nyisd meg a Backups.backupdb mappát
  • Menj a mentett gép nevével jelzett mappába, ahol adott esetben több, régebbi mentést is megtalálsz
  • Legtöbb esetben a legfrissebbre lesz szükséged, így nyisd meg a Latest nevezetűt
  • Itt pedig máris láthatod a régi gép fájlrendszerét, pontosan olyan formában, ahogy azon volt. Nincs más dolgot, mint elnavigálni a megfelelő mappába és áthúzni a fájlokat az új rendszeren tetszőlegesen kiválasztott helyre
  • Ezután a macOS kérheti az admin jelszót, mely megadása után máris láthatod az egyes kimásolt fájlokat

Kész is, ilyen egyszerű volt az egész. A módszernek több előnye is van: egyrészt megspórolod az időd és a kockázatot, amit a kézi átmásolgatással vállalnál; másrészt lesz egy teljes mentésed a korábbi rendszerről, ami jól jöhet, ha valami miatt mégis a teljes visszaállítás mellett döntenél.

Ha további hasznos tippeket és trükköket olvasnál, itt megtalálod mindet.

Apple Watch akció
Apple Inc. (AAPL)

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? ... - Klikk ide!