cover_cursor2

Így kapcsoljuk ki a kurzor keresése funkciót El Capitanban

#TIPPEK
2015. 10. 14.

Ahogyan azt láthattuk a WWDC alkalmából, vagy akár az Apple.com El Capitan oldaláról, már lehetőségünk van az elkallódott kurzort azáltal megtalálni, hogy kicsit megrezegtetjük azt. Ez a funkció tulajdonképpen csak ráépül arra a berögződésre, amit alapból is csinálnánk. Így viszont azok számára nagyon zavaró lehet, hogy megnő a kurzor, akik tényleg semmi egyebet nem szeretnének, csak megtalálni a kis mozgó pontot, valahol az óriási képernyőn.

Ha például videót szerkesztünk, weblapot tervezünk, vagy bármi egyéb komoly koncentrálást igénylő tevékenységet folytatunk, akkor ez nagyon hamar kizökkent minket, annak ellenére, hogy tényleg hasznos funkció. Általánosságban úgy van vele mindenki, hogy majd megszokja és akkor már nem fogja zavarni, de én mindenképp ki akartam kapcsolni. A beállításokban viszont csak hosszas keresés után találja meg az ember elsőre.

system-preferences-780x710

Mindenek előtt menjünk a Rendszerbeállításokba, majd válasszuk a Kisegítő lehetőségek menüpontot. Ha nem tartjuk a dokkon az ikonját akkor egyszerűen a cmd + Space billentyűkombinációval varázsoljuk elő a Spotlightot és keressünk rá. Ha pedig beléptünk ebbe a menüpontba, akkor igazából a művelet felén túl is vagyunk.

Accessibility-780x544

A Kijelző baloldali menürésznél lesz egy új lehetőség, ami Yosemite-ban még nem volt ott. Itt kikapcsolhatjuk (vagy éppen vissza be) a fentebb leírt kurzornövekedést. Így mostantól, ha a megszokott módon megrázzuk a kurzort, akkor nem fog megnőni, hanem a normális méretében fog ide oda mozogni.

Szem elől tévesztetted a kurzort a zsúfolt íróasztalon? Mozgasd az ujjadat ide-oda az érintőpadon, vagy remegtesd meg az egeret, és a kurzor nagyobb méretre vált, hogy könnyebben megtaláld.

Ezzel a szlogennel szerepel egyébként az Apple oldalán az El Capitan egyik újítása. A funkció nem működik régebbi operációs rendszerekben, ezért nem is érdemes keresni azt. Az Apple legújabb asztali operációs rendszeréről egyébként már sokat írtunk, íme néhány tipp és érdekesség: