howto_imagazin_cover

Így készült az Apple ünnepi reklámja

#HÍREK
2014. 12. 18.
Alig pár napja jelent meg az Apple ünnepekre szánt reklámja “The Song” címmel. Most az Apple közzétett egy újabb videót, arról, hogy hogyan készült ez a reklám.

Ha esetleg még nem látta valaki a reklámot, akkor most lehet ezt pótolni. Íme:

Maga a videó arról szól, hogy egy lány megtalálja a nagymamájának egy lemezét, melyen a nagyi  énekel egy dalt a háborúban harcoló férjének. Az unoka Garageband segítségével digitalizálja a dalt, majd gitárkíséretet és a saját dalát is felveszi, ezzel tulajdonképpen újramastereli az eredeti felvételt. Végül egy iPaden ezt adja a nagymamájának karácsonyra. Annak ellenére, hogy ez tulajdonképpen egy Apple reklám, mégis nagyon megható, bevallom engem is megérintett.

Amikor először láttam a reklámot, szinte biztos voltam benne, hogy egyszerűen felvették egy stúdióban a bakelites verziót, és utómunkával zajosították, hogy úgy tűnjön mintha 1952-ben lett volna felvéve a dal. Bár őszintén szólva nem is nagyon gondolkoztam ezen. Az Apple által most bemutatott videóból, mely a reklám készítéséről szól, kiderül, hogy hatalmasat tévedtem én is, és az is aki egy egyszerű stúdiófelvételre gondolt.

Ahogy az alábbi videón is látszik, a nagymama fiatalkori hangját kölcsönző énekes – Rhiannon Giddens – egy voice-o-graph névre hallgató, 1940-es években készült fabódéban énekelte fel a kis dalt.

Ebben az egészen apró kis fabódéban, egy mikrofon és egy forgó tárcsa található, és tulajdonképpen az egész szerkezet egy turista attrakció volt az 50-es években. Az embereknek egy próbálkozásuk volt felénekelni amit akartak, majd a felvételt megkapták egy bakelit lemezen. Az így elkészült hangfelvételeket postán el is küldhették a szeretteiknek. A mini stúdió-n látható egy hirdetés is melyben ezt hirdeti magáról:

Vedd fel a saját hangod. Hallgasd meg, hogy hallanak téged mások.

Akkoriban még nem nagyon léteztek tömegesen elterjedt hangfelvevő készülékek, ezért az embereknek furcsa volt hallani a saját hangjukat. Gondolom mindenki emlékszik az első alkalomra amikor egy magnókazettán vagy videofelvételen életében először hallotta vissza a saját hangját. Érdekes élmény. Abban is biztos vagyok, hogy a legtöbben utálják visszahallani a saját hangjukat, hiszen a belső hallásunk miatt nagyon mást szoktunk meg.

Az Így készült videón a nagymama unokáját játszó lány – Dana Williams – azt is elmondja, hogy a munkája során szinte az összes általa írt zeneszámot GarageBand segítségével veszi fel, nincs ez másképp a The Song című videóban sem, ennél a felvételnél is GaragaBand-et használt.

Számomra nagyon érdekes, hogy az Apple egy ilyen szerkezet segítségével készítette el az idei karácsonyi reklámját. Megtehették volna, hogy a világ legkorszerűbb stúdiójában vesznek fel mindent, de inkább ezt az utat választották. Ez a kis videó is jól mutatja, hogy az Apple képes a legelképesztőbb apróságokra is odafigyelni, és egy csomó energiát beleölnek mindenbe amit csinálnak.

o-RECORD-STORE-DAY-2013-facebook