imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Magyarországi tömegközlekedés az Apple Mapsben

Budapest és vonzáskörzetével frissült az applikáció

Így oszthatod meg biztonságosan fényképeid!


Bár az úgynevezett EXIF adatok általában sokat segítenek a fényképeid rendszerezésében, ugyanakkor egyben veszélyt is jelenthetnek a magánszférádra. Most megmutatjuk, hogy oszthatod meg úgy a képeid, hogy közben nem árulsz el többet magadról, mint amennyit szeretnél.

Kezdjük az elején: mi is az az EXIF? A meghatározáshoz rögtön át is adnám a mikrofont a Wikipédiának:

Az EXIF olyan információk gyűjtőneve, amit jellemzően a digitális fényképezőgépek használnak és az általuk készített képfájlban tárolnak. Célja a fénykép módosítása nélkül olyan információk elhelyezése a képfájlban digitális formátumban, amik a kép készítésének körülményeit írják le.

Magyarul amikor elkészítesz egy fényképet – teszem azt, az iPhone-oddal –, akkor általános esetben a telefon minden kép mellé egy rakat egyéb adatot is rögzít. Ilyen például a fotózáshoz használt készülék típusa, zársebesség, volt-e vaku vagy sem, sőt, még a készítés helyszínének GPS koordinátái is ott lesznek. Ez alapvetően előnyös, hiszen segíthet rendszerezni a képeket, újra felhasználni egy-egy jól sikerült kép beállításait, és emiatt láthatjuk a Fotók appban a térképen, merre készítettük a képeket.

Igen ám, de ezek az adatok sok esetben a képekkel együtt vándorolnak (nyugi, a Facebookra nem). Ha elküldöd valakinek, feltöltöd a blogodra és a többi, akkor azzal ezeket az információkat egy az egyben kiadod egy külső félnek. Márpedig nem biztos, hogy szeretnéd, ha a macskádról otthon készült, később a netre feltöltött fotó alapján bárki megtudná, merre is laksz pontosan.

Adja magát a gondolat, hogy akkor egyszerűen csak távolítsuk el ezeket az EXIF adatokat, hiszen ezt elég könnyen megtehetjük a legtöbb képszerkesztő appal. Na igen, csak akkor bukjuk a fent ecsetelgetett előnyöket, amiért kár lenne. Ekkor jöhet képbe egy egyszerű kis ingyenes alkalmazás, a PixlMet (természetesen több más, hasonló applikáció is megtalálható az App Store-ban, nekem ez vált be).

Mikor megnyitjuk az alkalmazást, rögtön egy „Camera Roll” szerű felületen találjuk magunkat. Ha rákattintunk egy fotóra, azonnal meg is nézhetjük, milyen adatokat tárolt mellé a telefonunk. De a lényeg nem ez, hanem a megosztás menü a bal alsó sarokban. Erre kattintva felugrik a lehetőség, hogy „Share Photo Without Metadata”, azaz EXIF adatok nélkül oszthatjuk meg a képet.

Az app ilyenkor lényegében ideiglenesen duplikálja a fotót. A másolt példányról letöröl minden EXIF adatot, majd azt osztja tovább. Ezután a másolatot törli, így nekünk megmarad az eredeti, részletes információkkal ellátott fényképünk magánhasználatra, míg a világ többi része csak magát a képet láthatja, bármiféle árulkodó információmorzsa nélkül.

PixlMet letöltése az App Store-ból

Ha mobilos fotózásról van szó, akkor még a Google egykori alelnöki is inkább az iPhone-t ajánlja. Kiemelten méltatta az iPhone 7 Plus képességeit, amiket ha szeretnél te is élvezni, akkor ehhez most jelentős kedvezménnyel szerezhetsz be egy készüléket.

iPhone SE akció
Apple Inc. (AAPL)

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? ... - Klikk ide!