apps

Így tudod védeni az appokat a véletlen törléstől

#TIPPEK
2016. 04. 21.

Sok olyan helyzetet lehet elképzelni, amikor arra lehet szükségünk, hogy bizonyos appokat védetté tudjunk tenni egy véletlen törléstől. Legyen szó kisgyerekről, aki imádja a készüléket nyomogatni, vagy egy céges eszközről, amit többen használnak ez a funkció, sokak számára lehet hasznos. A legnagyobb probléma az, hogy a felhasználók egy jó része nem tudja, hogy miként lehet ezt a funkciót elővarázsolni egy iOS-t futtattató eszközön.

A Korlátozások már egy régóta az iOS rendszer részét képező szolgáltatás csoport, aminek a segítségével egyfajta szülői felügyeletet tudunk létrehozni az iPhone-on vagy az iPaden. Ehhez mindösszesen egy jelkódot kell kitalálnunk, ami lehetőleg eltér a zárolás feloldásához használt jelkódtól. Ha ez megvan, akkor már rengeteg különféle funkciót tilthatunk le, vagy éppen engedélyezhetünk, a mi igényeinknek megfelelően.

13035596_973809239335580_350481990_o

Ehhez a Beállítások, Általános menüjéből, a Korlátozások lehetőséget választva, először meg kell adni egy tetszőleges jelkódot, majd egy megerősítés után láthatjuk az összes lehetőséget. Itt rendszer szinten dönthetünk egyes funkciók limitálásáról. Annyit biztosan tudok, hogy a régebbi rendszerekben a jelkód egyáltalán nem volt titkosítva, és egy apró trükk és egy Mac segítségével ki lehetett nyerni a kódot a telefon biztonsági mentéséből. Az, hogy jelenleg ez a kód az iOS 9-ben titkosítva van-e nem tudom, de elképzelhetőnek tartom. Biztos információt viszont nem találtam róla. Ezért sem érdemes a telefon jelkódjával megegyező kódot használni, illetve attól sem kell félni, hogy elveszítjük.

13009955_973808756002295_1914826892_o

Ebben a menüpontban kell megkeresni az “Alkalmazások törlése” lehetőséget. Ez a kapcsoló, ha ki van kapcsolva, akkor egyszerűen nem jelenik meg egyik alkalmazás fölött sem a törléshez használt x, még jiggle módban sem. Így mindegyik alkalmazást le tudjuk egyszerre védeni, nem kell attól félni, hogy valami esetleg még is elveszik – legrosszabb esetben az összes alkalmazásunkkal együtt. Egyébként már lehetőség van eltüntetni is a gyári alkalmazásokat, habár igaz, hogy teljesen még mindig nem tudjuk törölni őket. Erről a cikket itt olvashatjátok.