Microsoft iPhone-billentyűzet

Ilyen lesz a Microsoft iPhone-billentyűzete

#HÍREK
2016. 01. 26.
Hosszú évekig nem volt lehetőségünk arra, hogy külső fejlesztésű billentyűzeteket telepítsünk az iOS-es készülékeinkre. Végül aztán 2014-ben az iOS 8 megjelenésével az Apple engedélyezte a fejlesztőknek az ilyen alkalmazások kiadását, így azok egyik pillanatról a másikra ellepték az App Store-t.

Az iOS 8 bemutatása után nem sokkal megjelent gyakorlatilag az összes, Androidon már hírnevet szerzett billentyűzet az Apple készülékeire. Az persze egyéni preferencia kérdése, hogy ki mennyire kedveli a külső billentyűzeteket: én személy szerint egyiket sem tartottam meg pár napnál hosszabb időre, legyen szó akár a Fleksy-ről, Swype-ról vagy egyéb megoldásról. Illetve egy maradt, az Emoji++, egészen addig amíg az Apple át nem alakította a saját emoji-billentyűzetét.

A Microsoft mostanában rengeteg igényes szoftverrel rukkol elő iOS-re, legújabb próbálkozásuk pedig egy billentyűzet lesz. Egészen pontosan a Windows Phone-okból ismerős Word Flow billentyűzet, ami többek szerint az egyik legjobb megoldás a műfajban. Az iOS-verziót elvileg minden, a windowsos változatból ismert funkcióval felvértezik: automata javítással, ajánlatokkal, gesztusokkal, és a Swype-hoz hasonló bevitellel.

Az app egyelőre korai tesztfázisban van, nagyjából két hete kerestek e-mailben tesztelőket, vagyis a megjelenés még akár hónapokra is lehet. A Verge viszont most hozzájutott néhány képhez, amiből kiderül, jelenleg hogy néz ki a Microsoft megoldása, és nagyjából mi várható a hivatalos megjelenéskor.

Microsoft Word Flow iOS

Először is, kapunk egykezes módot (ez a borítóképen látható), ez azonban nem olyan, mint amit a Windows Phone-okon megszokhattunk. Ott az egyik oldalra „zsúfolják” a billentyűket kicsit kompaktabb elrendezésben, itt viszont egy íves legyezőszerű elrendezést láthatunk, ami szintén bármely oldalra átrakható. Ez nagyobb kijelzők esetében lehet praktikus, a gesztusok pedig elvileg ugyanúgy működnek rajta, mint a normál kiosztással.

Ezt leszámítva a billentyűzet többi része nagyjából megegyezik a Windows Phone-on megszokottakkal. Kérdés, hogy vajon mi a Microsoft célja a fejlesztéssel, mert valószínűsíthetően nem az, hogy megkönnyítsék a Windows Phone-ról iOS-re váltók életét – bár kétség kívül nagy segítség lenne számukra, hogy továbbra is a megszokott billentyűzetet használhatják. Félreértés ne essék, nagyon örülünk, hogy a Microsoft számtalan szuper alkalmazással van jelen iOS-en, egyes esetekben az Apple is tanulhatna tőlük. A felhasználók pedig csak nyerhetnek ezen.

Forrás és képek: The Verge.