Insagram nagyító

Instagram-frissítés: belenagyíthatunk a képekbe!

#HÍREK
2016. 09. 01.
Mostanában az Instagram elég nagy erőbedobással dolgozik a különböző újdonságokon – ami nem meglepő, hiszen az utóbbi években folyamatosan csökkent a felhasználónként átlagosan feltöltött fotók száma száma. Egy hónap sem telt el a legutóbbi frissítés óta, és tegnap megjelent a 9.2-es verzió.

Augusztus elején a Stories nevű újdonságot mutatta be a Facebook tulajdonában lévő Instagram. Ez első (második és sokadik) ránézésre is a Snapchat fő funkcióinak lekoppintása volt. Arról nem szólnak a hírek, hogy mennyire vált be az újdonság – sikerült-e új felhasználókat szerezni –, azt azonban a saját bőrömön tapasztalom, hogy vannak, akik napi szinten használják. Persze olyat is ismerek, aki gyűlöli, és idegesíti az új felső sáv az appban (hello, Handras!).

A tegnap megjelenő 9.2-es verzió részben a Stories terén hoz újítást. Ha itt akarunk egy képet lőni, és az alkalmazás úgy érzi, nem éppen ideálisak a fényviszonyok, akkor megjelenik egy kis holdat ábrázoló gomb (nagyon hasonló a Do Not Disturb ikonjához). Ezt megnyomva elvileg jobb képeket és videókat készíthetünk rosszabb fényviszonyok között is. Azt nehéz megmondani, hogy mennyire hatásos – tény, hogy már az élőképen is látjuk, hogy minden világosabb (és zajosabb) lett, viszont nekem például nagyon nehezen találta meg a fókuszt az app ebben a módban. Valószínűleg egyszerűen magasabb ISO értéket állít be.

Kép forrása: 9to5Mac
Kép forrása: 9to5Mac

Van viszont egy sokkal izgalmasabb, ráadásul „eltitkolt” újdonság is az Instagram 9.2-es verziójában: belenagyíthatunk a képekbe és a videókba! Bizony, hosszú évek után nem kell közelről bogarásznunk a fotókat (vagy nagypapa nagyítója után kutakodnunk) ha észreveszünk egy érdekesebb apróságot, a jól ismert csippentős mozdulattal kinagyíthatjuk az egyes részleteket – ez ráadásul a videókkal is működik. Persze nagy csodát nem érdemes várni, mivel a képek továbbra is 1080×1080 pixelesek, nagyítás után ez azért erősen látszik. Kérdés, hogy vajon ismét emelnek-e a felbontáson (az előző emelésre 5 évet kellett várni) ezt követően.

A nagyítás funkció egyébként szerver oldali változásnak tűnik, így lehet, hogy újra kell indítani az alkalmazást ahhoz, hogy használható legyen, vagy az is előfordulhat, hogy nem mindenkinek érhető el – így volt ez akkor is, amikor az új dizájnt tesztelte az Instagram.

Forrás: 9to5Mac.