iphone6_s_notes

iOS 9.3 tipp: Hogyan védjük jelszóval a jegyzeteinket

#TIPPEK
2016. 03. 22.

Tegnap megjelent az iOS 9.3, amit már az első órában rengetegen letöltöttek. Ebben a frissítésben, ahogyan azt várhattuk, rengeteg újdonság mutatkozott be. Az egyik legjobb  funkció, hogy már jelszóval és Touch ID-val is védhetjük a jegyzeteinket, habár egy érdekes hiba is megjelent ezzel kapcsolatban a Jegyzetek alkalmazásban.  

Rengeteg olyan szituációt képzelhetünk el, ahol nem csak a készüléket védenénk le szívesen, hanem egy-egy jegyzetet is. Így nem csak biztonságosabban tárolhatunk majd bankszámla adatokat, vagy bármilyen privát jellegű információt az illetéktelen kíváncsiskodók szeme elől elrejtve. Amit talán hiányosságnak érezhet az ember, hogy habár több jegyzetet is levédhetünk, nem tudunk más jelszót használni az egyes jegyzetekhez, hanem mindegyiknek ugyanaz lesz a jelszava. Akadt egy másik kis probléma is a funkcióval, miszerint habár minden iOS 9.3-as készülékre elérhető, sokan egyszerűen nem találták meg, hiszen a fejlesztők egy kicsit elrejtették.

lcok2

Mindenek előtt hozzunk létre egy új jegyzetet, vagy tetszőlegesen válasszunk ki egy már meglévőt. Nyissuk meg, majd válasszuk a már ismert, megosztás ikont. Itt az alsó sávban megjelent egy új lakat ikonnal ellátott gomb, amire ha rábökünk, akkor megjelenik az új felület. Itt meg kell adni, és meg kell erősíteni a jelszót, de beállíthatunk emlékeztető szöveget, sőt, akár azt is választhatjuk, hogy Touch ID-val nyitható jegyzet legyen. Ezt a későbbiekben, a Beállítások alkalmazásban, a Jegyzetek menüben változtathatjuk meg. Ha beállítottunk mindent, akkor innentől szabadon zárolhatjuk vagy nyithatjuk a jegyzeteinket, a megosztás mellett megjelenő lakattal. A megosztás menüben pedig akár teljesen eltüntethetjük a zárolást egy jegyzetről, és ismét normális jegyzet lesz.

lock

Sajnos, már egy 30 perces nyomogatás után is sikerült két hibát rendszerben felfedezni, ami egyáltalán nem jellemző az Apple-re. Főleg ha adatvédelemről van szó. Az első és talán legidegesítőbb, hogy zárolás mellett is olvasható a jegyzet első sora, ha nem adunk meg címet. Erre tehát mindenképp figyeljünk oda, hogy a titkos jegyzetet úgy kezdjük el írni, hogy a cím vagy az első pár szó, még zárolás mellett is megjelenik a listában. A második, ami egyértelműen hiba, hogy egy zárolt jegyzetet a jelszó megadása nélkül is simán lehet törölni. Először azt hittem, hogy csak a Mostanában Törölt mappába lehet áthelyezni, de sajnos onnan is ki lehet törölni minden probléma nélkül. Tény, hogy ez kevésbé probléma, mintha valaki meg tudná azt nézni, de akkor is okozhat nekünk kellemetlen perceket egy ilyen jegyzet elvesztése.

A Jegyzetek bezárása előtt, illetve a Jegyzetek bezárása után.
A Jegyzetek bezárása előtt, illetve a Jegyzetek bezárása után.

Hogy ne csak a negatív dolgokról beszéljek, ez önmagában egy remek funkció, de az Apple még egy kis szokásos Apple-figyelmességet is hozzátett: A lezáráskor az animáció már az elején megfogott, igaz ez csak akkor látható, ha lakatot teszünk egy jegyzetre, vagy levesszük azt. Sőt, ha bezárjuk az alkalmazást, akkor az összes véletlenül lezáratlanul maradt jegyzet is lelakatolódik. Így már csak azon kell gondolkodnunk, hogy vajon elzártuk-e a tűzhelyet otthon, a jegyzeteink mindig biztonságban lesznek.

Több infó az iOS 9.3-ról itt olvasható.