Windows Phone Safari

iPhone-nak álcázzák magukat a Windows Phone-ok?

#HÍREK
2014. 08. 01.
Érdekes megoldást alkalmazott a Microsoft a legújabb Windows Phone 8.1 frissítésben: mostantól a telefonokon található Internet Explorer Safari-szerű böngészőnek fogja álcázni magát webböngészés közben. A lépést azzal indokolja a Microsoft, hogy főleg iOS-re (Safari) és Androidra (Chrome) optimalizálják a weboldalak mobil nézetét.

Természetesen maga a böngésző megjelenése és egyéb tulajdonságai nem változnak. Minden böngésző kommunikálja magáról a szervereknek, hogy kivel is van dolguk, és ha a webfejlesztők élnek ezzel a lehetőséggel, ez alapján más-más megjelenése lehet egy weboldalnak. Mindössze arról van szó tehát, hogy a user agentet átállították a Microsoftnál, ugyanarra a „like Gecko”-ra, amit az iPhone Safarija is használ.

Az IEBlogon képeken keresztül illusztrálják, hogy egyes weboldalak hogy estek szét Windows Phone alatt mielőtt másnak mutatta volna magát a böngésző. Itt van például a Twitter:

Balról jobbra: Windows Phone 8.1, Firefox OS, iOS 7, Windows Phone 8.1 Update 1
Balról jobbra: Windows Phone 8.1, Firefox OS, iOS 7, Windows Phone 8.1 Update 1

Ez alapján látszik, hogy a webfejlesztők sokszor valamiért kifelejtik az optimalizációból a mobil Internet Explorert, így noha a Windows Phone böngészője természetesen képes lenne a helyes nézet megjelenítésére, a szerver az asztali változatát küldi el az oldalnak. Ezt a problémát sikerült most gyakorlatilag egy huszáros vágással megoldania a Microsoftnak.

Ha nagyon rosszmájú akarnék lenni, akkor persze mondhatnám azt, hogy nyilván azért nem foglalkozik senki szegény Windows Phone-nal, mert a platform piaci részesedése ma is bőven az egy számjegyű tartományban mozog, és minek értékes időt és pénzt pazarolni egy ilyen rendszerre weboldalak fejlesztésénél. Persze sosem mondanék ilyet. Egyébként viccen kívül megértem a Microsoft felháborodását.

Forrás: WinSuperSite.