cover_water

Itt az Apple megoldása a készülékek beázására?

#HÍREK
2015. 11. 13.

Az Apple lassan minden héten szabadalmaztat egy olyan technológiát, amivel teljesen át tudná formálni a mobileszköz-gyártást. Erre szükségük is van, hiszen több szakértő szerint is a telefonpiac lassan eléri a korlátait, és ha ez megtörténik, akkor már nem fog tudni hova fejlődni az Apple sem. Persze reméljük, hogy ebben most az elemzők tévednek.

A ma beadott szabadalom pedig egy olyan problémát igyekszik megoldani, amivel az átlagos vásárlók nagy része találkozik. Az Apple telefonok sajnos csak cseppállóak, tehát ha huzamosabb ideig folyadékba merítjük őket, akkor elég valószínű, hogy tönkremennek. Általában viszont az ember nem szándékosan tesz ilyet, azért nagyon kellemetlen, ha egy óvatlan mozdulat miatt kell a telefont szevizbe vinni. A beázáskor zárlatos lehet az akkumulátor, bemehet a víz a képernyőrétegek közé, vagy tönkremennek alkatrészek. A legfontosabb, hogy ha folyadékba esett a telefonunk, akkor mindenképp vigyük el szervizbe, még akkor is ha látszólag minden megfelelően működik. A vízkő ugyanis nem egyből okoz problémát.

14925-10830-151112-Water-l

Alapvetően két helyen lehet komoly a beázás. Az egyik a mikrofon / hangszóró nyílás, a másik pedig a gombok menti rés. A mostani szabadalom az elsőre jelentene megoldást. Az alapvető elképzelés, hogy úgy ruházzák fel víztaszító tulajdonságokkal a vezető elemet egy akusztikus üregben (mint amilyen a mikrofon nyílás), hogy a felületi töltést változtatják. Az Apple jelenleg is tesz finom hálót a készülék nyílásaihoz, hogy ne kerüljön idegen tárgy a kamrába, mégis megtörténhet nagy víznyomás alatt. Továbbá, a páralecsapódáskor keletkezett folyadék összegyűlik később a kamrán belül, és ez nem feltétlen tesz jót az elektronikai alkatrészeknek.

14925-10831-151112-Water-2-l

Az új modulban belső érzékelők segítenek a nedvesség kimutatásában. Létezik viszont olyan elképzelés is, amikor akusztikus érzékelők – mint például a fedélzeti mikrofon – oldja  meg ezt a feladatot hang elemzésével. Ha a rendszer tényleg érzékel folyadékot a vizsgált helyen, akkor feltölti elektronokkal a kamra falait. A töltést úgy változtatja a pozitív és a negatív között, hogy vízből cseppet formáljon. Ez az új modul úgy van kialakítva, hogy az ne zavarja a működésben, de a víz például ki tudjon folyni. Így az egész üregből el lehet távolítani az apróbb szennyeződést és a vizet. A falak egyébként dielektromos védőréteggel vannak bevonva.

Ez a technológia az iPhone, iPad, iPod touch vonalban is hasznos lesz, de az igazi potenciálját az Apple Watchban látom. Jelenleg ugyanis nagyon jól bírja a vizet az Apple Watch, de előfordulhat olyan, hogy a mikrofon vagy a hangszóró a víz miatt elromlik, ezért az Apple nem ajánlja, hogy vízbe mártsuk. Ugyanakkor a Digital Crown-t már a hivatalos terméktámogatási oldal szerint is csap alatt kell kimosni.