Layout

Itt az Instagram új appja: a Layout

#HÍREK
2015. 03. 24.
Nem mondhatnánk, hogy az Instagram nagyon gyakran adna ki új alkalmazásokat: az eredeti Instagram app után éveket kellett várnunk az általunk is tesztelt Hyperlapse videós alkalmazásra. A folyamat viszont felgyorsulni látszik, ugyanis megérkezett a vadiúj Instagram app, a Layout.

A Layout egy nagyon egyszerű és letisztult kis alkalmazás, lényege, hogy több fotót tudunk egymással kombinálni, vagyis gyakorlatilag fotómontázsokat készíthetünk a segítségével. Ez így elsőre elég haszontalannak vagy egyszerűnek hangzik, de ha valaki használta már az Instagramot, az tudja, hogy igenis van létjogosultsága egy ilyen alkalmazásnak: elég sok több képből álló alkotás tűnik fel a közösségi fotómegosztón.

Layout

Hogy miben jobb akkor az Instagram gyári Layout appja, mint bármelyik másik hasonló alkalmazás, akár az új Enlight, amibe azonnal beleszerettünk? A kérdés jogos, a válaszban én sem vagyok egészen biztos, úgyhogy akit érdekel, töltse le a Layoutot és próbálja ki. Mindenesetre az Instagram házon belüli statisztikái alapján a szolgáltatás havi 300 millió aktív felhasználója közül minden ötödik posztol ilyen képeket a falára, úgyhogy a piaci igény adottnak látszik.

Layout

A Layout a Hyperlapse-hez hasonlóan rendkívül egyszerű alkalmazás. Amint megnyitjuk, az első rövid bemutatkozás után egyből a fotóink között találjuk magunkat. Ha ezek közül elkezdünk kiválasztani párat (összesen egyszerre legfeljebb kilencet), akkor fent az alkalmazás ikonja helyén megjelennek az előre beépített kiválasztható elrendezések („layoutok”). Ha főleg magunkat vagy barátainkat illetve családunkat fotózzuk, akkor a kiválasztásban segíthet alul a „Faces” fül, mely csak azokat a képeket listázza, amint embereket vél felfedezni.

Layout

Ha fent kiválasztjuk a számunkra szimpatikus elrendezést, további finomhangolásra van lehetőségünk. Átméretezhetjük a képeket, illetve az elrendezést, a képkivágáson belül mozgathatjuk a fotókat, a szokásos csippentés gesztussal átméretezhetjük őket, illetve függőleges és vízszintes tükrözésre is lehetőségünk van, ha egy kicsit megbolondítanánk a nagy művünket. Mentés után pedig természetesen azonnal megoszthatjuk az így elkészített montázst az Instagramon, a Facebookon vagy az iOS 8 beépített megosztási funkciójával gyakorlatilag bármilyen alkalmazással, ami képes képeket fogadni.

Layout

Még egy apró plusz funkció a „Photo Booth”, aminek segítségével kis időbeli eltéréssel egymás után négy szelfit lőhetünk magunkról a FaceTime-kamerával, és ezekből készíthetünk egyből egy képet. Hasonlóan, mint a különböző helyeken megtalálható jó öreg fotóautomatákkal.

Gyakorlatilag ennyit tud a Layout, bár ezt tényleg szépen és gyorsan megoldja. Hogy mennyire van piaca egy ilyen alkalmazásnak az iPhone-ra elérhető fotószerkesztő appok tengerében, jó kérdés. Mindenesetre ha hihetünk az Instagram statisztikáinak, 60 millió potenciális felhasználó számára lehet jó megoldás a Layout. Ha csak minden tizedik tölti le, az is hatmillió telepítés, ami önmagában is szép szám. És miért ne töltenék le, hiszen az Instagram jó szokásához híven az app teljesen ingyenes.

• Layout letöltése az App Store-ból (iPhone, ingyenes)

Bónusznak itt van két montázs Adonisról:

Adonis LayoutForrás és képek: Instagram.