Google Photo Sphere

Itt a Google Photo Sphere iPhone-ra

#HÍREK
2014. 08. 21.
A Google iPhone-ra elérhetővé tette a Photo Sphere nevű, 360°-os gömbpanorámák készítését lehetővé tevő alkalmazását. Természetesen van a piacon több ilyen megoldás, de azok valószínűleg nem a Google algoritmusát használják, illetve nem oszthatjuk meg a kész produktumot a hivatalos Google Mapsen sem.

A Photo Sphere ráadásul szerintem elég könnyen kezelhető is. Nem a „folyamatos húzásra” épít, mint egyes alkalmazások, hanem kis pöttyöket kell bekereteznünk egy kis körrel a kijelzőn. Ez így leírva elsőre kisit furcsának tűnhet, de tök jól működik élesben.

A fotók minősége teljesen jó, nyilván vannak hibák az illesztéseknél, de kültéren ezek annyira nem zavaróak. Beltérben már jóval többet hibázik a szoftver, ott elég durván szétcsúszó fotókat produkál, de valószínűleg nem is erre találták ki a Google fejlesztői.

Google Photo Sphere

Miután ellőttük a kb. 20-32 képet, az alkalmazás feltölti azokat a Google szerverére, majd elkezdi összeilleszteni őket. Eközben egy kis animációt nézhetünk végég, ahol a Google Street View emberkéje rakosgatja és igazítgatja a képeket, ez aranyos apróság a kezelőfelületen.

A kész képeket természetesen megoszthatjuk mindenféle közösségi hálózaton, és rátehetjük őket a Google Maps-re is a Views szolgáltatáson belül. Vagyis mi is csinálhatunk Google Street View-szerű fotókat, ezzel is gazdagítva a Maps tartalmait.

Lőttem egy tesztképet a Graphisoft Parkban „a titkos kémiai labort rejtő domb” tetejéről, ezen a linken tudjátok megnézni.

Google Photo Sphere letöltése az App Store-ból (iPhone, ingyenes)