Csökkenő iPhone-lopások

Jelentősen csökkent az iPhone-lopások száma

#HÍREK
2015. 02. 11.
Abban valószínűleg mindenki egyetért – a tolvajok kivételével –, hogy a 2013-ban az iOS 7-ben debütáló Aktiválási zár (Activation Lock) egy igazán hasznos funkció. Ennek lényege röviden az, hogy ha elveszítjük vagy ellopják a telefonunkat, az illetéktelenek még akkor sem tudják használni azt, ha teljesen újratelepítik rajta a szoftvert.

Az Activation Lock funkció egyik célja éppen az volt, hogy a tolvajok körében igencsak népszerű Apple-készülékeket nehezebb legyen meglovasítani, illetve lopás után használni. A Reuters értesülései alapján sikerrel járt a terv, ugyanis az iPhone-ok lopási statisztikája dármaian javult a szolgáltatás 2013 szeptemberi bemutatója utáni egy évben.

Három nagyváros vezetőit kérdezték meg az okostelefonok rablási és lopási statisztikáival kapcsolatban. Ez alapján New Yorkban 25%-kal, San Franciscóban 40%-kal, míg Londonban 50%-kal csökkent az iPhone-lopások száma, ami elég jelentős javulásnak mondható. London főpolgármestere, Boris Johnson így nyilatkozott:

Valódi eredményeket értünk el az okostelefon-lopások járványszerű terjedésének visszaszorításában, mely bűncselekmények két éve még több nagyváros számára is komoly problémát jelentettek.

Boris Johnson | Kép forrása: nupemag.com
Boris Johnson | Kép forrása: nupemag.com

Johnson a San Franciscó-i kerületi ügyésszel, George Gascónnal és New York állam főügyészével, Eric Schneidermannal egyike volt azoknak a közigazgatásban dolgozó személyeknek, akik indítványban kérték meg a gyártókat az Activation Lockhoz hasonló megoldások mielőbbi rendszeresítésére.

Gascón szerint Kaliforniában is ennek köszönhető az ilyen jellegű vagyon elleni bűncselekmények jelentős visszaszorulása. Az államban ugyanis 2015 júliusától már csak olyan operációs rendszerrel lehet okostelefonokat értékesíteni, amiben a felhasználóknak lehetősége van a távoli zárolásra vagy az adataik törlésére. Az Apple mellett a Google is elkezdte már használni ezt a szolgáltatást a törvény érvénybe lépése előtt. Gascón hozzátette:

Az iparág folyamatosan kifinomult újdonságokkal jelentkezik, de szerintem az egyik legjobb technológia amit az utóbbi időben bevezettek, az az erőszakos bűncselekmények megelőzésében segítő szolgáltatások, melyeknek köszönhetően a felhasználóik kisebb eséllyel válnak áldozattá.

Az új kaliforniai törvényt egyébként rendkívüli lelkesedéssel fogadták a helyi bűnüldöző és igazságszolgáltató szervek. Nem is csoda: az amerikai Nemzeti Fogyasztói Szövetség adatai alapján 2012-ben összesen 1,6 millió amerikait szabadítottak meg akaratán kívül az okostelefonjától, a Kalifornia állambeli San Franciscóban és Oklahomában pedig pedig az összes bűncselekmény több mint fele telefonlopásokhoz köthető.

Az Apple és a Google mellett több más gyártó és fejlesztő is szövetségre lépett tavaly a lopások visszaszorítása érdekében, többek között a Samsung, a HTC, a Huawei, a Lenovo/Motorola, és a Microsoft is, vagyis vállalásuk szerint, aki tőlük vásárol telefont 2015 júliusa után, az már távolról is tudja majd blokkolni azt.

Forrás Reuters.