iPhone SE

Jól fogy az iPhone SE

#HÍREK
2016. 07. 21.
Rengeteg találgatás előzte meg az iPhone SE megjelenését, végül az Apple a várakozásoknak megfelelően be is mutatott egy ütős hardverrel rendelkező iPhone 5 méretű készüléket. De vajon mennyire sikeres a legkisebb iPhone?

Az őszi iPhone bemutatóktól eltérő időpontban, idén márciusban mutatta be az Apple a legújabb iPhone-t, ami igazából csak félig új, hiszen első pillantásra pont úgy néz ki, mint a 2013-ban bemutatott iPhone 5, belül viszont szinte teljesen megújult és egy igen erős hardvert kapott. iPhone SE tesztünket itt olvashatod ha lemaradtál róla.

iphone-se-colors3

A viszonylag elavultnak mondható külső, és a kis kijelzőméret miatt sokan voltak akik bukásnak ítélték az iPhone SE-t, de mint most egy felmérésből kiderült, igencsak népszerű ez a modell az iPhone vásárlók körében, olyannyira, hogy a rajt után az Apple nem is tudott elegendő mennyiséget gyártani.

A Consumer Intelligence Research Partners (CIRP) és az USB készített egy elemzést melyből kiderül, hogy milyen arányban választják a vásárlók az iPhone SE készülékeket.

cirp_jun2016_model_mix

A felmérés az USA-ban készült, és ahogy az a fenti diagramon is látható, az iPhone SE tette ki az összes iPhone eladás 16 százalékát, vagyis minden hatodik eladott készülék iPhone SE volt. A CIRP statisztikájából az is kiderül, hogy leginkább az kisebb tárhellyel rendelkező olcsóbb készülékek fogytak jól. Míg tavaly a 64 GB-os iPhone-ok fogytak a legjobban, most jól láthatóan a 16 GB-os modellek voltak népszerűbbek. Az Apple rajongók egyből a megjelenés után vásárolják meg az új iPhone-t nagyobb kapacitású háttértárral, míg a mostanában iPhone-t vásárlók inkább a lehető legolcsóbb iPhone-okat veszik meg, emiatt alakulhat ki az a trend, hogy az őszi bemutató előtt inkább az olcsóbb iPhone-ok fogynak jobban.

Bár az iPhone SE a vártnál jóval sikeresebb, még ez sem fogja megállítani a csökkenő trendet melyet az iPhone eladások produkálnak. Hamarosan érkezik az Apple jelentése (áprilistól június végéig tartó időszak) az előző negyedévről, mely már tartalmazni fogja az iPhone SE fogyását is, de az elemzők és maga az Apple is 10 százalék feletti csökkenést jósolnak az iPhone-nak az előző év azonos időszakához képest.