jony ive

Jony Ive életműdíjat kap

#HÍREK
2014. 05. 09.

Jony Ive, az Apple dizájnért felelős alelnöke október 30-án veheti át a San Franciscó-i Modern Művészetek Múzeumának (SFMOMA) 2014-es életműdíját az Apple-nél eltöltött hosszú évek alatt megalkotott formaterveiért. Az SFMOMA igazgatója, Neal Benezra így indokolta döntésüket:

Ive generációjának leginnovatívabb és legmeghatározóbb figurája az ipari formatervezés területén – nincs még egy elme, aki ennyire megváltoztatta volna azt, ahogy az információkat megosztjuk és megjelenítjük. Az SFMOMA volt az első múzeum a nyugati parton, ami építészettel és formatervezéssel kapcsolatos részleget alapított. Rendkívül izgatottak vagyunk, hogy megünnepelhetjük Ive forradalmi eredményeit.

Az SFMOMA életműdíját korábban többek között George Lucasnak is odaítélték már korábban. Jony Ive számára sem az első eset, hogy egy múzeum elismeri a tehetségét: a közelmúltban a New York-i MoMA egy galériával méltatta a munkásságát. Jony is nyilatkozott a díjazásával kapcsolatban:

Jony Ive

Mindig is szerettem meglátogatni az SFMOMA-t, szerintem egészen kivételes kortárs műveket és formaterveket mutat be. Nagyon hálás vagyok a múzeumnak, és nagyon büszke vagyok arra, hogy olyan elképesztő emberek közé kerülhetek, mint a korábbi díjazottak.

Természetesen nem ez Jony első komoly díja, 2007-ben megkapta az amerikai Nemzeti Formatervezési Díjat az iPhone-ért, tiszteletbeli doktor egy Rhode Island-i egyetemen, és ne feledkezzünk el a 2012-es lovaggá ütéséről sem.

Forrás: 9to5Mac, borítókép: Business Insider, karikatúra: Insider Monkey.