pentagon_cover

Katonai célú fejlesztésbe csatlakozik az Apple

#HÍREK
2015. 09. 02.
Nem nehéz észrevenni, hogy Tim Cook a vezérigazgatói hivatalba lépése óta rendszeresen megpróbál belefolyni a washingtoni politika történésekbe. Míg Jobs szokása szerint végig hátat fordított a politikának, az Apple vezérigazgatója próbál oly módon hatni a döntéshozókra, hogy abból az amerikai vállalat a lehető legjobban jöjjön ki.

Amikor a felhasználók magánszférájának védelméről volt szó, elkötelezetten kiállt a titkosítási eljárások mellett, és arról is beszélt hogy soha nem működtek együtt kormányzati szervekkel, hogy azok hozzáférjenek a szervereikhez. Februárban beszédet tartott a Fehér Házban a kibervédelem és a felhasználók védelme kapcsán, a nyár elején pedig Washingtonban fejtette ki az Apple álláspontját a témában.

A Politico nevű hírportál épp a napokban jelentetett meg egy terjedelmes írást, Tim Cook és Washington kapcsolatáról, amikor befutott egy újabb témába vágó hír, miszerint az Apple katonai célú fejlesztésekbe is fog bekapcsolódni. A Pentagon célja olyan kutatási és fejlesztési program elindítása, aminek keretében a katonákat és sugárhajtású repülőgépeket különféle csúcstechnikával szerelnék fel. Ash Carter védelmi miniszter bejelentése alapján az összefogás 162 partner fúziójaként fog megvalósulni. A felek között vegyesen szerepelnek nagyvállalatok, egyetemek és más csoportok is. A híresztelés szerint a Hewlett-Packard (HP), a Boeing és a Harvard Egyetem is érintett a témában.

pentagon_ash_carter

A cél olyan nyomtatási technológia kifejlesztése, ami alkalmas arra, hogy a szenzorokból és különböző beágyazott elektronikai eszközökből hajlékony viselhető eszközöket készítsenek az emberek számára, vagy bevonatként felvigyék azt repülők külső felületére. Egy ilyen hibrid rendszer alkalmas lehet rengeteg bejövő információ valós idejű összesítésére, így például egy harci repülőt érő külső hatások sokkal érthetőbbek, és jobban nyomon követhetőbbek lesznek. A program 171 millió dolláros fedezetből gazdálkodhat a következő 5 évre, az összeget a U.S. Air Force Research Laboratory fogja kezelni.

Az Apple ilyen térű megkeresése nem meglepő, ugyanis a vállalat titkos fitneszlaborjának köszönhetően értékes tapasztalatot halmozott fel az Apple Watch fejlesztése során. A védelmi miniszter nyilatkozata alapján, a technológiák gyors fejlődése világszerte arra készteti a Pentagont, hogy új partnerek után nézzen a magánszektorban, ahelyett hogy a szükséges csúcstechnológiát maga állítaná elő.

Érdekesség, hogy a Pentagon már 2012-ben érdeklődött a 3D nyomtatásban rejlő lehetőségek iránt, és még egy intézetet is létrehozott annak érdekében, hogy a fejlesztéseket valamilyen módon előremozdítsa. Az automatizált intelligens rendszerektől való függés világszinten évről évre egyre jelentősebb, hiszen a drónokat és különféle robotokat a felderítéstől kezdve a szállításon át, a katasztrófavédelemig rengeteg területen használják.

Forrás: 9to5Mac, Reuters