imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

A jövő megérkezett!

Az Apple bemutatta az iPhone X-et

Két mód arra, hogy iPhone 7 Plust megszégyenítő fotókat készíts


Szeretnél iPhone 7-tel vagy régebbi iPhone-nal készíteni iPhone 7 Plust is megszégyenítő portré fotót? Hiába a duplakamera hiánya, van rá alkalmazás!

Évről évre valamifajta hátrány éri azokat, akik a kisebb modelleket választják, mióta az Apple, sutba dobta Steve Jobs elveit és tepsiméretű telefonokat is készít. Ez a hátrány rendszerint a kameránál nyilvánul meg: hiába kicsi a kezed és emiatt baromi nehéz tartani a péklapátot, ha fotózni akarsz, akkor vagy megszoksz vagy megszöksz. Persze az iPhone 7 Plus duplakamerája se volt ekkora májer, mielőtt a szoftveres támogatás meg nem érkezett hozzá: a portrémód. Azon kívül, hogy az alapmodellben hagyományosan csak egy lencse van, nem sok köztük az eltérés.

De hogyan érik el a fotósok a mélységet a fotóikon? Nagyon egyszerű, a titok az alacsony rekeszértékben rejlik, körülbelül f1.2-2.0 a megszokott egy portrénál. Emellett persze számít a modell távolsága is, így érik el azt, hogy az alany leváljon a háttérről. A telefonfotózásnál ez egy kicsit más, és erről a legutóbb sikerült is egy hatalmas hitvitát indítanunk.

There-is-an-App-for-That

Ezen logika mentén indult el pár tényleg jól sikerült alkalmazás fejlesztése, amik azt kívánják bebizonyítani, hogy ugyanazt az eredményt érhetjük el a kisebbik vagy egy régebbi iPhone-nal, mint a legújabb és legnagyobb iPhone 7 Plusszal. Persze eddig is léteztek hasonló alkalmazások, amik az alacsony mélységélesség hatását próbálták elérni (kisebb-nagyobb sikerrel), de az utóbbi időben erre úgy tűnik, valós piaci kereslet van.

Két alkalmazást találtunk, az egyik a Depth Effects, a másik a Patch: Smart Portrait Editor. Mielőtt bárki fogná magát és beleugrana a fotózási kalandokba, ezeknek megkérik ám az árát. Az első 3.99 euró, a második ingyenesen letölthető, ugyanakkor kapunk egy szép kis vízjelet a fotónkra, szóval később 1.99 eurót kell azért fizetnünk, hogy ez eltűnjön. Arra persze remek alternatíva, hogy kipróbáljuk az alkalmazás funkcióit.

Depth Effects

Az alkalmazáson keresztül használhatjuk a gyári kamera alkalmazást vagy választhatunk a már elkészült fotók közül is. A profibb hatás elérése érdekében az effektpalettán a Blur hatást kell kiválasztani, majd a Maskot. Itt válogathatunk a maszkoló ecsetek alakja között, megadhatjuk annak fedettségét és a méretét is.

depth-effects-iphone-screenshot

Ezután ki kell jelölnünk a fotón, hogy mely területet szeretnénk elhomályosítani, ezt kell beszínezni az ecsettel. Ez egy kicsit nehéz feladat a kis képernyő miatt, de erre is gondoltak a fejlesztők, mivel a megszokott módon bele lehet nagyítani a képekbe.

Annak érdekében, hogy ne úgy nézzen ki a fotónk, mintha újságpapírból vágtuk volna ki, érdemes a legtávolabbi területet 100%-os fedettséggel, majd a témához közeledve, egyre alacsonyabbal beszínezni. Gyakran előfordulhat, hogy elhibázzuk a színezést: ekkor szimplán csak bökjünk a reverse-re, illetve van egy view eszköz is, amivel megnézhetjük, hogyan alakul a képünk.

A tökéletes hatás eléréséhez lehetőségünk van filtereket is rádobálni a fotóra, nekem a lens flare effektek jöttek be a legjobban, igen hangulatossá tudják varázsolni a képeteket.

Patch: Smart Portrait Editor

patch-iphone-screenshot

Ennek az alkalmazásnak az előnye egyben a hátránya is. Ha behívunk egy fotót, akkor automatikusan leválasztja az objektumot a háttérről, és igen 99%-ban ez nem pontos vágást eredményez. Nincs baj, könnyen korrigálható az app bénázása az editing eszköz segítségével. Hozzáadhatunk vagy elvehetünk a kijelölt területhez: itt szintén szükség lehet arra, hogy belenagyítsunk a képbe.

Igazából az egyéni beállítottság kérdése, hogy ha valaki jobban szereti korrigálni a hibákat, vagy ha eleve hiba nélkül szeretné elkészíteni a mesterművet. Én, ha a két alkalmazás közül csak egyet választhatnék, akkor az utóbbira szavaznék. Lényegesen gyorsabb a maszkolás és fele annyiba is kerül, habár így elveszíteném a Depth Effects lens flare effektjeit.

Összegzés

depth-effect-app comparison

Alapvetően az iPhone 7 Plus portré módja a lehető legjobb választás. Ugyanakkor, ha azt nézem, hogy csak ezért nem vennék nagyobb telefont, akkor ez a két alkalmazás nagyon jó alternatívaként szolgál. Ezek mellett a portré mód hátránya, hogy a fényképezés pillanatában a megfelelő helyen kell állnunk, a megfelelő fények kíséretében, ami valljuk be, nem mindig adott. Csak előkapjuk a telefonunkat és készítünk egy fotót, aztán később persze órákig lehet vele szöszölni, és megdöbbentő módon közel hasonló végeredményt tudunk így is elérni.

Back to School Akció
Apple Inc. (AAPL)

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? ... - Klikk ide!