Pokémon GO külső aksi

Kétszer annyi külső akkumulátor fogy a Pokémon GO óta

#HÍREK
2016. 08. 09.
Hétvégén volt egy hónapja, hogy megjelent az Egyesült Államokban a Pokémon GO, amiről valószínűleg mindenki hallott már, aki az utóbbi heteket nem egy lakatlan szigeten, vagy egy föld alatti bunkerben töltötte internetkapcsolat nélkül. De milyen hatással volt a hihetetlen népszerűségű játék az egyéb piacokra?

Az tudjuk, hogy a Pokémon GO a valaha volt legjobban induló mobiljáték lett az App Store-ban. A megjelenése óta mindössze hat olyan nap volt, amikor nem az első helyen szerepelt az amerikai App Store-ban, a Top Grossing, vagyis a legtöbb bevételt termelő alkalmazások listáját pedig azóta is folyamatosan vezeti. Az App Annie becslései alapján még mindig napi 10 millió dollár bevételt termel (ami érdekesen oszlik el az egyes cégek között), és már bőven 100 millió letöltés fölött jár.

Nem csökkent viszont a többi hasonló modellre építő játékból származó bevétel, ami azt jelenti, hogy az emberek nem költenek kevesebbet a Mobile Strike-ban, a Game of Warban vagy a Candy Crush Sagában azért, mert a pénzüket inkább a pokémonvadászatra szórják el. Az App Annie arról is írt, hogy szerintük hatalmas lehetőség rejlik a kiterjesztett valóságban (AR), és ennek az egyik első fecskéje a Pokémon GO: a különböző üzletek tulajdonosainak is plusz bevételt hozhat, ha például egyes játékokhoz biztosítanak extra begyűjthető tárgyakat a boltjuk meglátogatása esetén.

pokemon-go-park

Azonban az alkalmazások világán kívül is komoly hatást gyakorolhat a játék, ami a kamera, a GPS és a szenzorok intenzív használatának köszönhetően igencsak szívja az okostelefonok akkumulátorát. A Recode az NPD Group piackutató cég adataira hivatkozva arról számol be, hogy az elmúlt két hétben megduplázódott a külső akkumulátorok piaca a tavalyi év azonos időszakához képest. Ez 1,2 millió darabot (!) jelent, arról azonban nem tesznek említést, hogy ez globális becslés, vagy csupán bizonyos országokban nézték meg az eredményeket.

Kíváncsiságból mi is megnéztük a saját számainkat, és nagyjából 50%-os emelkedést látunk ezen a téren. Azt azonban mindenképp érdemes hozzátenni, hogy az elmúlt egy évben meredeken csökkentek a – főleg nagyobb kapacitású – külső akkumulátorok árai, ami valószínűleg nem elhanyagolható szempont az eladások emelkedésében. Ha már itt tartunk, a szezonalitás is felüti a fejét a számokban: nyáron majdnem háromszor annyian vásárolnak ilyen kiegészítőket mint a tavaszi hónapokban. Az mondjuk tény, hogy Handras is azóta mászkál egy külső aksival, amióta letöltötte a Pokémon GO-t.

• Külső akkumulátorok iPhone-hoz az iSTYLE-nál

Forrás: Recode.