imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Szuper tablet, szuper áron

Már elérhető az új, 2018-as iPad!

Kijelző, ami ha eltörik, megjavítja magát!


Sajnos nem Apple szabadalom, viszont az egész technológia annyira izgalmasnak hangzik, hogy megérdemel egy külön cikket. Aztán ki tudja, lehet, hogy az Apple megvásárolja majd a Motorolától…

Szabadalmak terén nagyon tud valamit a Motorola. Nem véletlen, hogy 2012-ben a szabadalmi hidegháború közepette a Google – a vállalat azóta is egyik legnagyobb befektetésének számító – 12,5 milliárd dollárért vásárolta meg a Motorola Mobility-t. Az ok igen egyszerű volt: a Motorola mobilos részlegével egyben 17 ezer különböző szabadalom is járt.

Két évvel később aztán a Google mindössze 2,91 milliárd dollárért átpasszolta a Motorola Mobilityt a Lenovónak, de a levédett technológiák java részét megtartotta magának. Viszont a Motorola ennek ellenére sem állt le a további szellemi tulajdonok generálásával. Itt van például a címben említett izgalmas technológia, amelyre még 2016-ban kértek védelmet.

A trükk leírása elég sci-fisen hangzik. A telefon érzékelné, ha megreped a kijelző, majd hő segítségével befoltozná saját magát. Persze ehhez egy speciális, úgynevezett alakmemória polimerre (shape memory polymer) van szükség a gyártás során. Az alakmemóriával rendelkező anyagokról így ír a MTA Központi Fizikai Kutatóintézet (KFKI):

Amennyiben az emlékező fém (vagy műanyag – a szerk.) formáját egy kritikus hőmérséklet felett hozzuk létre, akkor a fém erre az alakra a kritikus hőmérséklet alatt bekövetkező maradandó alakváltozás után is emlékezik. Ha alacsony hőmérsékleten valamilyen mechanikai hatás miatt a tárgy alakja megváltozik, akkor ez a kritikusnál magasabb hőmérsékletre hevítve visszanyeri az eredetileg kialakított formáját.

Magyarul hőre visszanyerik eredeti alakjukat, ami egy kijelző esetében a nem-törött formát jelentené. A technológia működésébe az se zavar bele, ha az önjavító réteg alatt kapacitív szenzoros LCD vagy LED húzódik, hiszen akár a felhasználó testhője is elég lehet a javításhoz, nem kell öngyújtóval alápörkölni.

Sajnos, akármennyire is úgy hangzik a szabadalom, mint a kijelzőtechnológiák Szent Grálja, elég kevés esély van rá, hogy a jövőben tömegesen ellepjék a piacot az önjavító mobilok. Egyrészt mert a műanyag sosem lesz olyan, mint az üveg, ami nyilván sokkal prémiumabb érzetet kelt – nem valószínű, hogy az Apple lemondana erről. Másrészről a gyártóknak sem áll érdekében elnyűhetetlen telefonokat gyártani, de ennek okairól majd hétvégén írunk részletesebben.

Gyerekeknek készült olcsóbb termékekben viszont jól hasznosítható lehet a fentebbi technológia.

Forrás: The Verge

Ha betört a telefonod kijelzője, érdemes lehet megfontolnod egy akciós iPhone SE beszerzését, hiszen a készülék most csak alig drágább mint egy kijelzőcsere.

Erre vártál!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!