kina-iphone-cover

Kína szerint az iPhone nemzetbiztonsági veszélyforrás

#HÍREK
2014. 07. 14.

Az egyik vezető állami csatorna, a CCTV riportja szerint az iPhone használata komoly biztonsági kockázatot jelent Kína számára. Legfőbb veszélyként a helymeghatározási képességeket jelölték meg. Az Apple közleményben reagált.

A CCTV tudósítója a “gyakori helyek” (Frequent Locations) funkcióval kapcsolatban fogalmazta meg kritikáját, amiben a megszólaltatott szakértő is megerősítette: ha ezek az érzékeny adatok illetéktelen kézbe kerülnek, az fényt deríthet az egész ország gazdasági helyzetére, sőt, állami titkokra is.

A kínai politikai vezetés aggodalmait nem csak az Apple termékeinek népszerűsége váltotta ki: zavarják a Google szolgáltatásait és a Windows 8 használatát is tiltják az állami intézményekben. A szakmabeliek által Snowden-hatásként emlegetett jelenség komoly visszaeséshez vezetett az IBM és a Cisco kínai eladásaiban is.

Az Apple a kétségek eloszlatásának reményében egy közleményt adott ki, mely kínai és angol nyelven is olvasható.

Nagyra értékeljük a CCTV erőfeszítéseit, hogy segítsen megérteni ügyfeleinknek egy számunkra is nagyon fontos témát. Biztosak akarunk lenni abban, hogy minden kínai ügyfelünk tisztában van vele, hogy […] a személyes adatokkal mit teszünk, és mit nem.

Ügyfeleink azt akarják, és el is várják, hogy mobil készülékeik gyorsan és megbízhatóan meg tudják állapítani jelenlegi helyüket. […] Ezt a készülék szintjén végezzük. Az Apple nem rögzíti a felhasználók helyzeteit

A közlemény kitér az iPhone által használt technológiákra, melyek lehetővé teszik, hogy az egyszerű GPS-es helymeghatározásnál hatékonyabban és gyorsabban azonosítsuk saját pozíciónkat, és a tárolt adatok titkosításának módjára is.

Ahogy már korábban is jeleztük, az Apple sosem működött együtt egyetlen ország kormányzati szerveivel sem annak érdekében, hogy termékeink vagy szolgáltatásaink adatai hozzáférhetőek legyenek számukra. Ezen felül soha nem biztosítottunk hozzáférést szervereinkhez. És nem is fogunk. Ezzel kapcsolatban nagyon merev elveink vannak.

Forrás: Reuters, Apple

Borítókép: Reuters