OS X 10.11 El Capitan

Kipróbáltuk: OS X 10.11 El Capitan (videó)

#HÍREK
2015. 06. 11.
Az iOS 9, a watchOS 2 és az Apple Music mellett az idei WWDC negyedik nagy dobása az új asztali operációs rendszer, az OS X 10.11 El Capitan bemutatkozása volt. Mivel egyből a keynote után ez is elérhetővé vált a fejlesztőknek, ezért gyorsan lecsaptunk rá, hogy kipróbáljuk az újdonságokat.

A furcsa név egyébként egy hegyet jelöl a Yosemite Nemzeti Parkon belül, és valószínűleg arra is utal, hogy az új OS X a Snow Leopardhoz illetve a Mountain Lionhoz hasonlóan apróbb módosításokat tartalmaz, és elsősorban a hibajavításokra és teljesítménynövelésre koncentráltak az Apple szoftverfejlesztő mérnökei.

Ebből adódóan nem kell olyan hatalmas változásokra számítanunk, mint amilyeneket a Yosemite hozott az OS X-ek történetébe. Az egyik legfontosabb újdonság is motorháztető alatti szerelgetést jelent: az asztali rendszeren is a Metal felel a grafikáért, ami azt jelenti, hogy minden sokkal gyorsabb és gördülékenyebb lett – az Apple állítása szerint ez egyes esetekben akár tízszeres sebességnövekedést is jelenthet, persze ez egy elméleti maximum, de a tapasztalataink alapján tényleg gyorsabbak lettek például a különböző animációk.

Emellett számos apróságon módosítottak. A Safariban oldalra tűzhetjük a gyakran használt böngészőfüleket, illetve elnémíthatjuk ha a háttérben hangot ad ki egy fül. Ez utóbbival óvatosan, ha éppen rögzítjük a kijelző tartalmát – a videóból kiderül, miért. Ezen kívül meghallgatták azon tömegek kérését, akiknek nem tetszett a Reader nézet betűtípusa, most már ezt is átállíthatjuk.

A Mailben a többujjas gesztusok mellett a teljes képernyős nézetben történtek változások, ha pedig már teljes képernyőről beszélünk, érdemes szót ejteni a „Split View” nézetről, amivel két ablakot tehetünk egymás mellé teljes képernyőn. Apróbb módosítások történtek még a Jegyzetekben, a Lemezkezelőben, a Térképekben és a Spotlightban is, úgyhogy nem is húznánk tovább a szót, íme a videó:

Emlékeztetőül: az OS X El Capitan egyelőre az első fejlesztői bétánál tart, az Apple ígérete szerint pedig hamarosan érkezik majd az első nyilvános béta is, majd valamikor ősszel a végleges verziót. Nagyon várjuk már, mivel első ránézésre is szuper, gyors, stabil rendszernek tűnik!