Australia-Apple-Pay-TUNTETES-cover

Korlátoznák az Apple Pay-t a nagy ausztrál bankok

#HÍREK
2016. 07. 27.

Nem olyan rég pont annak örülhetettek a francia és hong kongi Apple-felhasználók, hogy országukban is elérhetővé vált az Apple mobil tárcás fizetési megoldása, az Apple Pay. Bár Ausztrália negyedik volt a sorban az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Kanada után, ahol 2015. november 19-én elindult a szolgáltatás, most úgy néz ki, hogy a helyi bankok nem nézik jó szemmel az Apple gyors és kizárólagos terjeszkedését.

A 2016-os harmadik pénzügyi negyedév jelentéséből kiderült, hogy az Apple Pay szárnyal. A tavalyi évhez képest 450%-kal nőtt a tranzakciók száma. 2015-ben 11 milliárd dollárt költöttek el vele – és akkor még csak néhány országban volt elérhető. Az Egyesült Államokban az érintés nélküli fizetések 75%-át Apple Pay-en keresztül bonyolítják. Bár Ausztráliában 2015 novemberében startolt a szolgáltatás, igazán idén áprilistól kezdett felfutni, amikor is a Visa és Mastercard kártyatulajdonosok is elkezdhették használni a mindennapok során. Úgy néz ki ennyi idő kellett pár nagy ausztrál banknak, hogy rájöjjenek: ha ilyen ütemben terjeszkedik az Apple Pay, az nem biztos, hogy előnyös lesz számukra. Tudvalevő, hogy az Apple nem enged hozzáférést a fejlesztőknek az NFC chiphez, azaz érintésnélküli fizetést az iPhone-on csak Apple Pay-jel bonyolíthatunk. Illetve ott vannak még a különböző QR-kódos és Bluetooth-os megoldások, de hát nem véletlenül a PayPass rendszerű megoldás viszi a prímet.

nab-apple-pay2

Ezt a kizárólagosságot elégelte meg pár ausztrál óriásbank, köztük a legnagyobb National Australia Bank (NAB) is. Egészen érdekes módon úgy próbálják bepanaszolni az Apple-t az ausztrál versenyhivatalnál, hogy közben ők se kerüljenek tröszt vádja alá. A bankok egyértelműen azt szeretnék, hogy saját alkalmazásaikkal tudjanak az ügyfelek iPhone-on keresztül fizetni. Sokak szerint ez lesz az első igazi komoly meccs a a bankok és az Apple között. Bár a Samsung és a Google is kidolgozta saját mobil tárcás fizetési módját (Samsung Pay, Android Pay), ők lehetővé teszik külső fejlesztők által készített mobil fizetési appok működését.

Az Ausztrál Verseny- és Fogyasztóvédelmi Bizottság (ACCC) nem kommentálta a beadványt.

Forrás: Reuters via Apple Insider