App Store Kína

Követniük kell a felhasználóikat az alkalmazásboltoknak Kínában

#HÍREK
2016. 06. 28.
Kínáról valószínűleg nem az adatvédelem és a privát szféra tisztelete jut elsőre eszébe az embernek. A távol-keleti országban eddig is komoly korlátozások voltak érvényben az interneten, és a kormány ahol tudta, gyűjtötte a felhasználók adatait. Most újabb felületet találtak erre.

Egy új törvény szerint az online alkalmazásboltok üzemeltetőinek – így köztük az Apple-nek is – 60 napig el kell tárolniuk a felhasználóik aktivitását, úgy, hogy azok konkrétan beazonosíthatóak legyenek egy-egy személyhez. A fejlesztőkkel kapcsolatos szabályozáson is szigorítottak: egyrészt ellenőrizni kell őket, másrészt ezentúl az app store-ok üzemeltetőinek jelenteniük kell, ha olyan alkalmazást töltenek fel hozzájuk, amelyben tiltott (cenzúrázott) tartalmak találhatók. Willy Lam egyetemi professzor szerint ez annak köszönhető, hogy egyre többen kritizálják a rendszert:

Egy ideje már várható volt, hogy új szabályozásokat léptetnek életbe, melyek a jelenlegi ellenőrzések még súlyosabbá tételét jelentik. A kiváltó ok a rendszert kritizáló megnyilvánulások számának növekedése lehet.

Az új törvény több mint egy tucat olyan cégre vonatkozik majd, amelyek letölthető alkalmazásokat kínálnak. A helyi vállalkozások mellett így az Apple-re is, hiszen az App Store is elérhető Kínában – ellentétben a Google-féle Play Store-ral. A Bloomberg megkereste a cupertinói céget, ahonnan egyelőre nem kívántak reagálni.

kina-iphone-cover

Mostanában nem ez az első, az alkalmazásboltok komolyabb kontrollját biztosító új törvény Kínában. Egy korábbi szabályozás szerint, idén júliustól minden olyan fejlesztőnek engedélyeztetnie kell a kormányzattal (nevezetesen az Állami Sajtó-, Kiadvány-, Rádió-, Film- és Televízióhivatallal, vagyis az SAPPRFT-vel) a játékait, aki az országban elérhetővé teszi azokat. Sőt, ez nem csak az új játékokra vonatkozik, a korábban megjelenteknek idén október 1-jéig kell megszerezniük az engedélyt.

Ugyan az Apple az utóbbi hónapokban fokozatosan 1-2 napra rövidítette le az alkalmazások engedélyezésének átfutási idejét, ez a kínai szabályozás jelentősen meghosszabbíthatja az átfutási időt az országban. A helyi fejlesztőknek egyszerűsített eljáráson keresztül, a megjelenés előtt legkésőbb 20 nappal kell beadniuk a kérvényt, ami azt jelenti, hogy a külföldi cégek számára még ennél is több időt vehet igénybe a folyamat.

Források: Bloomberg, AppleInsider.