Home app

Külön „Home” alkalmazás érkezhet az iOS 9-ben?

#HÍREK
2015. 05. 21.
Az Apple közleménye alapján hamarosan ténylegesen a boltok polcaira kerülhetnek az első HomeKit keretrendszert támogató okoskiegészítők. A platform lényege, hogy az otthoni automatizációval kapcsolatos eszközök egy közös biztonságos hálózaton, és azonos protokollon keresztül kommunikáljanak.

A HomeKitet Craig Federighi jelentette be még a tavalyi WWDC-n, aztán azóta sok minden nem történt körülötte, már-már azt hihettük, hogy a CarPlay-hez hasonló sorsra jut. További érdekesség, hogy a HealthKittől eltérően nem mutattak be hozzá különálló alkalmazást. Craig elmondta, hogy az eszközeinket például Sirivel vezérelhetjük majd (és ahol nincs Siri?), illetve hogy a különböző kiegészítők saját alkalmazásai vezérelhetik más gyártók termékeit is. Konkrét demót nem kaptunk, és a fentiek alapján elég nehézkesnek tűnt ez az egész HomeKit-dolog.

Craig Federighi bejelenti a HomeKit keretrendszert a 2014-es WWDC-n. | Kép forrása: 9to5Mac
Craig Federighi bejelenti a HomeKit keretrendszert a 2014-es WWDC-n. | Kép forrása: 9to5Mac

Valószínűleg az Apple is rájött erre, ezért Mark Gurman értesülései szerint saját „Home” alkalmazással készül az iOS 9-ben, amivel az okosotthonunk különböző készülékeit állíthatnánk be és vezérelhetnénk virtuális szobák létrehozásával – ilyeneket használ egyébként többek között a Philips Hue app is. A Home alkalmazás ikonja a források szerint jelenleg a HomeKit ikon felső „rétegére” hasonlít. Az alkalmazás néhány alapfunkciót biztosít.

Egyrészt megkereshetjük vele a HomeKit-kompatibilis okoskiegészítőket a lakásban, és be is állíthatjuk ezeket. Másrészt létrehozhatunk szobákat, a különböző szobákhoz különböző eszközöket rendelhetünk, amiket így együttesen vezérelhetünk. Harmadrészt pedig az egészet az Apple TV fogná össze, mintegy központi egységként – erről a megoldásról többször is szó esett már az eszköz küszöbön álló frissítése kapcsán. Ezen kívül további funkciókról nem szólnak a hírek, tehát például azt sem tudni egyelőre, hogy létrehozhatunk-e majd „forgatókönyveket”, amikkel egyetlen gombnyomással több eszközt vezérelhetünk – filmnézésnél például bekapcsoljuk a hangrendszert, a tévét, a médialejátszót, elsötétítjük a szobát (redőnyök lehúzása vagy világítás megváltoztatása).

HomeKit

A különálló alkalmazás már csak a HealthKit mellé érkező Egészség (Health) appból kiindulva sem lenne meglepő. A fenti funkciók azonban elég hiányosak, éppen ezért a forrás szerint egyáltalán nem biztos, hogy belekerül a Home az első iOS 9-verziókba – noha a Monarch kódnéven futó szoftver belső bétáiban jelenleg benne van. Ha jobban belegondolunk, a Health is egy viszonylag fapados megoldás, az igazi ereje abban rejlik, ahogy az alkalmazások és különböző okoskiegészítők megoszthatják egymás között és közösen használhatják az általuk biztosított adatokat. Így lehetséges, hogy az Apple végül mégsem készít saját HomeKit-vezérlőközpontot, hanem a különböző külső fejlesztők megoldásaira kell majd támaszkodnunk.

Forrás: 9to5Mac.