astronaut-space-run-cover

Lefutotta a londoni maratont az űrben egy iPad segítéségvel

#HÍREK
2016. 04. 26.

Az égbolt és a csillagok iránti érdeklődés valószínűleg egyidős az emberiséggel, hisz ki ne volna kíváncsi, hogy mi van odafönn (vagy odát). Az űr azonban veszélyes terep. Ahogy a Mentőexpedíció c. filmben Mark Watney elmondta: „ez az űr, nem fog együttműködni veled.” Azonban embernek lenni azért is fantasztikus, mert bámulatos mértékű energiákat tudunk abba ölni, hogy látszólag értelmetlen, haszontalan dolgokat csináljunk, csak mert képesek vagyunk rá. Például le lehet futni a londoni maratont, a Nemzetközi Űrállomáson, egy iPad segítségével.

Az egyik legismertebb asztronauta, aki – némi képzavarral élve – közelebb hozta az űrbéli életet a földihez, az immáron visszavonult kanadai Chris Hadfield, a Nemzetközi Űrállomás egykori, két missziót is vezető parancsnoka. Hadfield számos vicces és érdekes videóval mutatta be, hogy milyenek a mindennapok odafönn, a fogmosástól kezdve odáig, hogy paradicsomszószt akar nyomni a tacójába. Most, ha kevésbé látványosan is, de a brit Tim Peake a nyomába eredt, ugyanis párhuzamosan az itteni, lenti eseményekkel, alacsony Föld körüli pályán ő is lefutotta a londoni maratont.

Peake 1999-ben – még itt a Földön, de úgy könnyű! – már teljesítette a londoni maratont, akkori eredménye 3 óra 18 perc 50 másodperc volt. 17 évvel később, az űrben már kicsit romlott a teljesítménye, 3 óra 35 perc 21 másodperc alatt futotta le a távot. Az asztronautát egy futópadhoz rögzítették szíjakkal, miközben egy iPad-en figyelte élő közvetítésben a londoni utcákat, ahol a futóverseny elhaladt.

Tim Peake brit asztronauta – még a Földön.
Tim Peake brit asztronauta – még a Földön.

Bármilyen hihetetlen, de Peake előtt már volt valaki, aki lefutotta a maratont az űrben, a NASA asztronautája, Sunita Williams. Amerikaiként ő a bostoni maratonnal loholt párhuzamosan 2007-ben, amit 4 óra 24 perc alatt teljesített. Peake elmondta, hogy már régi vágya volt, hogy megcsinálja ezt:

A londoni maraton egy világszerte ismert esemény, itt az ideje, hogy ezen a világon kívül is megismerjék. Számomra ez egy csodálatos program, összehozza az embereket, nemcsak az Egyesült Királyságból, de az egész világról, mindemellett jó szórakozás is.

Ha a maraton talán szokatlan is, de az asztronauták minden nap sportolnak az űrben, hogy a súlytalanság állapotában is megőrizzék erőnlétüket.

Források: iMore, The Guardian