imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett: MacBook Pro 2018!

Erősebb, mint valaha!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Legyen személyre szabott Dockod!


Mindenki szereti egyéniségéhez igazítani az őt körülvevő dolgokat. Nem képez ez alól kivételt a macOS Dockja sem. Igaz, gyárilag is kapunk pár beállítási lehetőséget, most viszont olyanokat mutatunk, amikhez kicsit trükközni kell.

Bár több különböző, régebbi cikkben a következő trükkök némelyike felbukkant már, most úgy döntöttünk, jobb egy helyre összeszedni azokat a Dock trükköket, amiket nem tudunk csak egyszerűen a beállításokból elérni, mégis sokkal egyedibb, átláthatóbb kinézetet alakíthatunk ki velük.

Ikoncsere

Az első lépés, ami mindenképpen a legnagyobb változást tudja hozni a kinézetben, az természetesen az ikonok lecserélése. Ez egy kicsit hosszadalmas művelet, főleg a következetes ikonvadászat miatt. A műveletről régebben írtunk már egy alaposabb cikket, ott érdemes tájékozódni. Ha már itt tartunk, a cikk alatt Kovács Krisztián olvasónk (alias TigerCat-hu) megosztotta saját csomagját, ami a legjobban sikerült iconpack amihez valaha szerencsém volt. Én azóta is azt használom, bátran ajánlom mindenkinek, Krisztiánnak pedig köszi!

Szeparátor ikon beszúrása

A következő trükk a Dock-on található ikonok elrendezésében tud segíteni. Alapból ugyanis szépen, egy szoros elrendezésben sorakoznak a különböző témakörbe tartozó appok ikonjai. Ennél egy fokkal átláthatóbb lehetne a helyzet, ha kis „alkalmazásszigeteket” tudnánk létrehozni, amivel egy helyre tudjuk gyűjteni az egy funkciókörbe tartozó appokat.

Szerencsére erre van egy megoldásunk. Nyissuk meg a Terminált, írjuk be a következő parancsot (sortörés nélkül), és nyomjunk egy Entert:

defaults write com.apple.dock persistent-apps -array-add ‘{tile-data={}; tile-type=„spacer-tile”;}’; killall Dock

 

Ha megvagyunk, akkor azt fogjuk látni, hogy megjelenik egy kvázi üres, átlátszó „ikon”, amit ugyanúgy kedvünk szerinti helyre húzhatunk a Dockon, mint bármelyik normális társát. Ismételjük meg a parancsot annyiszor, ahány ilyen szeparátorra szükségünk van, majd rendezzük el az ikonokat egy számunkra átlátható formába.

Ha mégse lenne szükségünk egyik-másik szeparátorra, csak húzzuk le a Dockról az Asztalra a törléshez, ugyanúgy, mint a többi ikon esetében.

A rejtett alkalmazások ikonja is legyen rejtett!

Ha éppen használunk egy alkalmazást, de valamiért pillanatnyilag útban van a megnyitott ablak, akkor legtöbben talán a minimalizálást választjuk. Ezzel csak annyi a probléma, hogy ha a CMD + TAB billentyűkombinációval tallózol a megnyitott appok között, akkor a minimalizált alkalmazás nem fog felugrani mikor azt választod – a Dockból tudod csak újra előhívni. Egy fokkal elegánsabb tehát az elrejtés (CMD + H) kombó használata, ami nem csak azonnali a minimalizálás lassabb animációjához képest, de még el is hárítja a fentebbi problémát.

Egyedül az lehet zavaró ezzel az eljárással, hogy nem látjuk a Dockon, hogy melyik alkalmazásokat rejtettük el (a kis pötty az ikon oldalán ugyanúgy látható marad). Erre is van megoldás, szintén csak egy Terminálos kódra lesz szükségünk. Írjuk be a következő parancsot, majd nyomjunk Entert.

defaults write com.apple.Dock showhidden -bool TRUE; killall Dock

Ezután, ha elrejtünk egy alkalmazást, annak az ikonja el fog halványulni, így könnyebben kiszúrhatjuk, hogy mit rejtettünk el. Ha vissza szeretnénk csinálni a parancsot ,a TRUE értéket írjük át FALSE-ra a fenti parancsban.

Gyorsabb előtűnési animáció

Ha te is el szoktad rejteni a Dockot a jobbklikk „Turn Hidding On” menüvel, akkor biztosan tapasztaltad, hogy a Dock bizony nem azonnal ugrik fel, ha a megfelelő helyre húzod az egeret, hanem szép komótosan egy rövid animáció kíséretében. Márpedig ezt nem mindenki szereti. Szerencsére egy egyszerű Terminal parancs megoldja a gondot.

Ha egyáltalán, semmilyen animációt nem akarunk ezt a kódot használjuk:

defaults write com.apple.dock autohide-time-modifier -int 0;killall Dock

Ha egy kis animáció belefér, de legyen szupergyors, akkor pedig ezt:

defaults write com.apple.dock autohide-time-modifier -float 0.12;killall Dock

Ha pedig vissza szeretnénk állítani mindent az eredeti kerékvágásba, akkor pedig ezt írjuk be a Terminálba:

defaults delete com.apple.dock autohide-time-modifier;killall Dock

Ha a fenti tippeket alkalmazzuk a gyári beállítási lehetőségeket kiegészítve, akkor már tényleg egy egészen személyre szabott Dockot hozhatunk létre magunknak, amin lehetőleg már mindent úgy és olyan formában láthatunk majd, ahogy az nekünk tetszik.

iPhone 8 (PRODUCT) RED

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!