timcooksad

Lehet, hogy Tim Cook miatt büntetik meg az Apple-t

#HÍREK
2015. 08. 26.
Hétfőn egészen elképesztő pánikroham söpört végig a világ tőzsdéin. Szinte minden papír zuhant, de az Apple részvények kitartottak, sőt még emelkedtek is. Könnyen lehet, hogy Tim Cooknak köszönhető, hogy nem zuhant be az Apple árfolyama, de lehet, hogy egy elszólásnak köszönhetően megbüntetik majd az Apple vezérét.

A MarketWatch elemzői szerint az általános részvénypiaci pánik közepette viszonylag jól teljesítő Apple papírok, egy vezérigazgatói bakinak köszönhető, de ez akár súlyos büntetést is vonhat magával.

1440427710578

Miközben világszerte zuhantak a tőzsdék, Tim Cook a CNBC csatorna munkatársának Jim Cramertnek adott interjút, melyben olyan adatokat árult el, melyeket nem szokás, csak a lezárt negyedévek után szoktak közzétenni az elért eredményekről. Az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) egyébként kifejezetten meg is tiltja, hogy a cégek az aktuális negyedévekkel kapcsolatban bármilyen számot megosszanak. A jogászok szerint Tim Cook ezt a szabályt sértette meg, mivel a jelenleg is tartó pénzügyi negyedévvel kapcsolatban osztott meg információkat.

Tim Cook az alábbiakat írta levelében a CNBC-nek:

Jim,

Mint tudod nem nagyon szoktuk kommentálni az aktuális negyedévet. De értem, hogy milyen kérdések járnak a fejedben, és azt is, hogy sok befektető is ezen gondolkozik.

Minden reggel kapok jelentéseket a kínai eredményekről, így ma reggel is kaptam. Ezek alapján elmondhatom, hogy továbbra is igen erős növekedést tapasztalunk Kínában, mind júliusban, és augusztusban is. Az iPhone-ok aktiválásának üteme igazából felgyorsult az utóbbi pár héten, és a legjobb eladásokat produkáltuk az Apple Store-okban is.

Természetesen nem tudom megjósolni a jövőt, de a Kínában elért teljesítményünk erre a negyedévre nézve, igencsak megnyugtató. Továbbra is úgy gondolom, hogy Kína egy precedens nélküli növekedési potenciállal rendelkezik hosszú távon, hiszen az LTE lefedettség most még elég alacsony. Még fontosabb, hogy középosztály bővülése a következő években hatalmas lehet.

Tim

A megkérdezett jogászok kívétel nélkül egyetértenek abban, hogy Tim Cook nyilatkozatát vizsgálni fogja majd a tőzsdefelügyelet. Érdemes megnézni még az alábbi ábrát, mely szemléletesen mutatja be, hogy mi történt a részvénypiacon hétfőn. A Finviz képén igen jól látszik az Apple “realitást torzító mezője”.

CNL5G8IW8AACSUN.png-large