china_police_cover

Letartóztattak 3 személyt az iPhone vírus miatt

#HÍREK
2014. 11. 18.

A pekingi hatóságok pénteken 3 embert fogtak el, akik a gyanú szerint részt vettek az WireLurkernek nevezett iPhone vírus elkészítésében és terjesztésében. A fertőzött állományokat tároló kalózoldalt is leállították.

Az elmúlt hetekben egyre nagyobb visszhangot kapott egy újfajta iPhone vírus, a WireLurker, aminek különlegessége az volt, hogy nem csak a felhasználó által szándékosan feltört és módosított szoftverrel használt iPhone-okat tudta megfertőzni, hanem a minden szempontból gyári készülékeket is. Igaz, utóbbi esetben a sikeres telepítés ellenére teljesen ártalmatlannak bizonyult, furcsa mód mindössze egy képregényolvasó alkalmazást installált kéretlenül a telefonokra.

A pekingi hatóságok pénteken közölték Weibo oldalukon, hogy 3 embert tartóztattak le és tartanak fogva a WireLurkerrel kapcsolatos tevékenység gyanújával. Ezzel egyidőben leállították a vírus terjesztéséhez használt ismert kalóz weboldalt is.

A hivatalos közlemény szerint a gyanúsítottak együtt dolgoztak a vírus fejlesztésén, majd valamilyen profit reményében terjesztették azt. Egyelőre nem tudni, hogy pontosan milyen módon szerettek volna hasznot húzni a kártékony programból, minden esetre a feltört, módosított szoftverrel használt készülékeket megfertőzve számos bizalmas információhoz hozzáférhetett a vírus, míg az eredeti, Apple szoftverrel használt készülékek tulajdonosai még fertőzés esetén is védettek maradtak az adathalászattal szemben.

A vírus terjesztőinek esélyeit növelték, hogy egy ismert kínai kalóz weboldalt használtak a fertőzött fájlok terjesztésére, amit többségében olyan iPhone felhasználók vettek igénybe, akik módosították az Apple készülékükön használt operációs rendszert, egyúttal számos biztonsági rést megnyitva telefonjukon. Ezen réseket könnyen kihasználhatták a vírus készítői, hogy illetéktelen információhoz jussanak a felhasználók tudta nélkül.

Meg nem erősített források szerint a Qihoo 360 technology nevű vírusirtó cég jutatta el a nyomozáshoz szükséges információ egy részét a pekingi rendőrségnek, akik így rövidesen a vírus fejlesztőinek nyomára akadtak, és sikerrel fogták el őket.

A WireLurker elnevezést a vírust felderítő Palo Alto Networks kutatói adták, mivel a vírus nem közvetlenül az iPhone készülékekre települt fel, hanem egy fertőzött Mac vagy Windows számítógéppel történő vezetékes szinkronizáció során.

Forrás: Security Week
Borítókép: Colin J