Windows-30-cover

Ma 30 éves a Windows

#HÍREK
2015. 11. 20.

Boldog születésnapot, Windows! B oldalra váltott a világ legelterjedtebb operációs rendszere, aminek kapcsán a The Verge készített hosszabb összeállítást, valamint a történetnek van egy humoros Maces vonatkozása is.

1985. november 20-án, kereken harminc éve indította el a Microsoft az első Windowst, de mielőtt bármit is tesztek, nézzétek meg ezt az örök klasszikus reklámot 1986-ból. Én konkrétan nem jutottam szavakhoz, levegőt is elfelejtettem venni:

Ne bántsuk szegény Steve Ballmert, aki mindig nagyon hálás témákat szolgáltat, de ez tényleg történelem. Láthatjuk, hogy volt idő, amikor úgy próbáltak szoftvereket eladni, ahogy a rosszabb pórszívóügynökök értékesítik a portékájukat. Szerencsére fejlődött azóta a világ, és talán az emberek igényszintje is megnőtt ehhez képest. Ugyanakkor ne kisebbítsük a Windows érdemeit, ami leváltotta a jó öreg MS-DOS-t, mert az eredeti Macintosh-sal együtt alapvetően változtatták meg a felhasználóknak a számítógépükkel meglévő kapcsolatát.

1985-ben a Windows 1.0-nak 2 hajlékonylemezre (floppy disk) 256 kilobyte memóriára és grafikus kártyára volt szüksége. Ha több programot akartál futtatni párhuzamosan, akkor már egy merevlemezes PC-re volt szükséged, 512 kilobyte memóriával! A Microsoft egyszerűvé tette, hogy programokat írjanak Windows felületre, ami magához vonzotta a szoftvercégeket, és hamar széles platformot teremtett. Mindig frissíteni lehetett az aktuális következő verzióra, és nem kellett sok idő, hogy a PC és a Windows összenőjenek. Az okostelefonok és a táblagépek nyújtotta mobil világ azonban nagy kihívás elé állította a szoftveróriást, és gondot is okoz nekik az új világban való elhelyezkedés. De jöjjön a fun fact és egy kis trollkodás.

Emlékeztek még a Windows 95 klasszikus bejelentkező zenéjére? Igen, a betárcsázós modemek korában járunk, az internetszűk kilencvenes években.

A zenét a nagyhatású, számos világsztárral együtt dolgozó angol zenész, Brian Eno szerezte, amit itt tudtok 23x lassításban meghallgatni. Eno felidézte, hogy amikor megkereste a Microsoft, csupán azt kérték tőle, hogy a zenedarab legyen inspiráló, univerzális, optimista, futurista, érzelmes stb., ja igen, és 3,25 másodperc hosszú. Általában eddig szokták idézni a vele folytatott beszélgetést, pedig vannak itt még érdekes részek:

Úgy gondoltam, hogy ez annyira vicces és elképesztő, hogy tényleg megpróbálom létrehozni ezt az aprócska zenét, mint ha egy nagyon kicsi ékszert készítenék. Valójában 84 darabot készítettem. Teljesen elvesztem ebben az apró világban, ezekben a csöpp zenedarabokban. Annyira érzékeny lettem a mikromásodpercekre, hogy minden más munkám feltorlódott. Miután végeztem vele, és visszatértem az átlagos, három perces számokhoz, olyanoknak tűntek, mint ha egy óceán méretű idővel kéne dolgoznom.

És még egy dolog: Eno Macen komponálta a darabot, ugyanis saját bevallása szerint soha életében nem használt PC-t, mert nem szereti őket.

Források: mental_floss, The Verge