cover

Meditációs Marimba csengőhang

#HÍREK
2017. 03. 08.

Hipnotikus remix-szel dobták fel kicsit a klasszikus iPhone csengőhangot. Ezúttal nem dupstep, vagy heavy metal feldolgozás lett a végeredmény, hanem egy kifejezetten meditatív dallam, Steve Reich stílusában.

Számtalan feldolgozás készült már a világ egyik legismertebb csengőhangjából, legutóbb például egy komplett kamarazenekar játszotta el London nevezetességeinél. A mostani viszont kifejezetten különleges abból a szempontból, hogy bár gyakorlatilag semmit nem változtat az eredetin, mégis egy teljesen új szintre tudja emelni a közismert Marimba csengőhangot.

A készítő, Seth Kranzler bevallottan az ismert előadóművész, Steve Reich életművéből merítette az ihletet. Aki esetleg nem ismerné, az említett ütőhangszeres zenész elsősorban repetitív, minimalista megoldásairól vált híressé. A technika pontos megnevezése valószínűleg nem a kánon, ami elsőre eszembe jutott, hanem az ostinato és variáció – legalábbis a wikipédia szerint, de zenészek, javítsatok ki! Steve Reich egyik műve alább meghallgatható.

A fenti darabhoz hasonlóan, ebben a csengőhang feldolgozásban is a tempócsúsztatáson van a hangsúly. Két iPhone kezd el csörögni párhuzamosan, az egyik lassabban, a másik gyorsabban. A lejátszás sebességéből fakadó eltérés pedig valami egészen kaotikus, mégis meditatív végeredményt hoz. Nehéz is róla többet beszélni, inkább hallgassátok meg magatok.

Ha tehát már nagyon unod, hogy a fél villamos – köztük te is – azonnal a zsebe után kapkod, amint elhangzik az ismert dallam, akkor érdemes letölteni és beállítani csengőhangként a Steve Reich is calling című darabot. Ráadásul meditációs gyakorlatnak sem utolsó.

Forrás: Cult of Mac