Disqus iPhone

Megjelent a Disqus app iPhone-ra

#HÍREK
2016. 04. 05.
Az egyik legnépszerűbb kommentmotor a Disqus: ahogy számos más oldal, mi is ezt használjuk az iMagazinon, hogy a látogatók hozzászólhassanak a cikkekhez. Ennek több oka is van: gyors, szép, könnyen integrálható, bármilyen felületen működik és roppant egyszerűen menedzselhető.

A Disqus gyakorlatilag külön platformmá nőtte ki magát az indulása óta, ám eddig csak webes felületen használhattuk beszélgetésre a rendszert. Ennek azonban most vége, ugyanis megjelent az első hivatalos Disqus app, mely ingyenesen tölthető le az App Store-ból. Egyelőre csak iPhone-ra érhető el, vagyis nem hogy androidos változattal nem készültek a fejlesztők, de még iPad-nézetet sem sikerült összehozniuk.

Mire is lehet jó egy ilyen alkalmazás? Leginkább arra, hogy gyorsan kapjunk értesítéseket és egy helyre gyűjtve lássuk az eseményeket, ha rendszeresen és aktívan kommentelünk különböző oldalakon. Persze az értesítéseket eddig is megoldhattuk e-mailekkel, a gyűjtőhelyet meg a webes felülettel, de azért lényegesen kényelmesebbnek tűnik az app használata, főleg, hogy néhány újdonsággal is szolgál.

Disqus iPhone

A kezelőfelület roppant egyszerű: bejelentkezés után négy füllel találkozunk a kijelző alján. Az első a Home, itt az általunk követett felhasználók és csatornák által generált forgalmat láthatjuk. A második a Channels, amiben szintén egyrészt a csatornáinkat nézhetjük meg, másrészt az Explore  fül alatt a Disqus olyan tartalmakat próbál ajánlani, ami érdekelhet minket. Aztán jön a lényeg: a Notifications részben láthatjuk a saját hozzászólásainkra érkezett válaszokat, az Activity fül alatt pedig az upvote-okat, meghívásokat és egyéb eseményeket. A Profile részen nem meglepő módon a profilunkat láthatjuk.

Az alkalmazás természetesen támogatja a push-értesítéseket is. Sajnos azt nem sikerült megtalálnom, hogy ezeket testre szabhatjuk-e valahol, de gyakorlatilag mindenről kapunk értesítést, ami a Notifications részen megjelenik az appban. Az értesítések interaktívak, vagyis egyből válaszolhatunk is az esetleges hozzászólásokra, vagy gyorsan nyomhatunk rájuk egy upvote-ot. Nekem úgy tűnik, hogy az értesítések csak a személyes aktivitásunkkal kapcsolatban jönnek, az esetleges adminisztrátori eseményekhez továbbra is marad az e-mail.

Van néhány újdonság, ami egyelőre kizárólag az alkalmazáson belül érhető el. Az egyik ilyen a felhasználók blokkolása: ha valakit block-listára teszünk, nem látjuk a kommentjeit, és nem kapunk értesítéseket sem tőle. Roppant hasznos, bár sajnos a webes felülettel nem szinkronizál, és ott továbbra sincs ilyen lehetőség – bár a Disqus ígérete szerint dolgoznak az ügyön. A másik ilyen az, hogy a downvote-ok csökkentik az upvote-ok számát, nulla alá viszont nem lehet menni.

Disqus iOS voting
• Disqus letöltése az App Store-ból (iPhone, ingyenes)