macOS Sierra

Megjelent a macOS Sierra!

#HÍREK
2016. 09. 20.

Ezekben a pillanatokban vált elérhetővé az újrakeresztelt, asztali és hordozható számítógépekre szánt operációs rendszer. A most induló macOS sorozat első tagját köszönthetjük Sierra becenéven. Az új szoftver ingyenes frissítésként tölthető le az App Store-ból kompatibilis Mac-számítógépekre.

Ahogy azt megszokhattuk, idén is megközelítőleg egy évvel az előző, El Capitan névre hallgató rendszer után frissíthetünk. Lesz is mire, rengeteg kényelmi és produktivitást növelő funkciót sikerült az Apple-nek becsomagolnia a legújabb update-be.

Nézzük is sorjában, minek örülhetünk:

Siri in the ház

macOS Sierra Siri

Ez volt talán a legemlékezetesebb bejelentés. A felokosított személyi asszisztens mostantól ott fog figyelni a Dockon, és türelmesen várja parancsaink (sajnos magyarul továbbra sem, marad az angol). Lehet keresni dokumentumokat, mappákat, indíthatunk alkalmazásokat, és persze feltehetjük a szokásos kérdéseinkket is, amiket az iOS-ben már megszoktunk. Ráadásul otthon talán kevésbé veszi ki hülyén magát, hogy a kütyünknek beszélünk.

Univerzális vágólap

Végre, ideje volt már! Mostantól ha valamit mondjuk vágólapra másolunk a Mac-en, azt akár az iPhone-on is beilleszthetjük a tetszőleges helyre. Természetesen ugyanígy működik fordítva is, az egyetlen feltétel, hogy a két készüléknek kapcsolódniuk kell egymáshoz.

Automatikus feloldás

macOS Sierra Apple Watch feloldás

Ez is szuper kényelmi funkció az Apple Watch tulajdonosoknak – amennyiben bekapcsolják a kétlépéses hitelesítést az Apple ID-jukon (ennek mikéntjéről itt olvashattok). Ha rajtad van az óra, elég lesz leülnöd a gép elé, és már folytathatod is a munkát onnan, ahonnan abbahagytad. Nem kell jelszót gépelni. Ha esetleg nincs Apple Watch-od, viszont van iPhone-od, és szeretnéd hasonlóan kényelmesen feloldani a Mac-et, próbáld ki például a MacID alkalmazást.

Mától felhőből lesz az íróasztalod

Nagy királyság, hogy a Mac-ed Íróasztalán és a Dokumentumok mappában tárolt fájljaidat a rendszer felvarázsolja az iCloud Drive-ba, és onnantól kezdve bárhonnan elérheted azokat iOS vagy másik Mac készülékről is.

Continuity

Tárhelyoptimalizálás

Jár a csúnyán nézés az Apple-nek, amiért évek óta 128 gigabájt SSD-vel szereli fel az alapmodelleket. Reméljük októberben a várhatóan nagy Mac frissítés során ezen változtatnak majd, de addig is segít a Sierra.

A tárhelykárosultaknak lehetőségük lesz arra, hogy a ritkán használt, fölösleges fájlaikat a rendszer megkeresse és kilője a felhőkbe, pontosabban az iCloudba. Így a gyakran használt dolgaink továbbra is elérhetőek maradnak offline, viszont a barátok_közt_S1E2.avi eltűnik a drága SSD-ről, és kizárólak online férhetünk majd hozzá. Azt viszont mindenki tartsa szem előtt, hogy a bővített iCloud tárhely havidíjas szolgáltatás.

Az optimalizáló algoritmus a szemetet is okosan kezeli majd. Emlékeztet, hogy töröld az alkalmazástelepítőket, megsemmisíti a többször letöltött fájlokat, a gyorsítótárat, a naplófájlokat, és a többi felesleges dolgot. Megkeresheted és törölheted a nagy méretű alkalmazásokat és fájlokat is, illetve azokat, amelyeket szimplán csak nem használsz. Ezt mondjuk külső alkalmazások már egy ideje tudták…

Alkalmazások mindenhol

Apple Music

Hasonlóan az iOS-hez, az asztali gépen is kibővült a Fotók app. Az arcfelismerő szoftvernek hála lényegesen könnyebb lesz konkrét személyekre rákeresni. Az egyes képekhez GPS adatok is járulnak, így egy világtérképen lehet felidézni, merre is jártunk. A szoftver ráadásul képes tárgyak és tájak alapján is listázni. Emlékeink pedig gyönyörű, megható, zongora aláfestéses zenével kisfilmekké alakulnak, amiket szerkesztés nélkül küldhetünk a nagymamának. Imádni fogja!

Frissül az Üzenetek is, erről így ír az Apple: „társalogj új kifejezésekkel, poénos stílusban.” Egészen más elképzeléseim vannak a „poénos” kifejezésről, mint a cupertinói PR-osoknak, de lehet, hogy ők tényleg hatalmasat kacagnak az eltűnő tintán, és én vagyok megkeseredve. Mindegy is, a lényeg, hogy jön minden villódzó, röpködő, el és feltűnő matrica, animáció, tűzijáték, Donald kacsa az asztali Messages-be is.

iMessages alkalmazás

Végül az Apple Music is megkapja, ami jár neki. Átszabták a felületet, elvileg átláthatóbb lett, de ezt mindenki döntse el maga. Hetente érkeznek majd a zenei ajánlások kedvenc előadóink alapján. A MiniPlayerben megjelenő dalszövegeknek hála pedig Rihannával együtt énekelhetjük a B*tch Better Have My Money-t, miközben sóvárogva nézegetjük az iPhone 7 képeket.

Egyéb jóságok

Mostantól Safariszerű lapok lesznek a legtöbb alkalmazásban. Lényegesen egyszerűbb lesz, így jópár folyamat. Ha mondjuk Pages-ben több dokumentumot is szeretnénk teljesképernyős módban szerkeszteni, nem kell többé ablakok közt ugrálni, hanem elég lesz a fülek közt kattintani.

A másik nagy kedvencem a kép a képben lehetőség. Mostantól a Safari vagy az iTunes videoablakát az Íróasztal vagy egy teljes képernyős alkalmazás fölé helyezheted. A videókat az Íróasztal bármelyik sarkában lejátszhatod, kedvedre méretezheted, hogy láthasd, mi van mögöttük.

kép a képben macOS Sierra funkció

Egyelőre csak a fejlesztőknek érdekes, de nekik kifejezetten: még a WWDC-n kitették az új Apple operációs rendszerek alapjait jelentő fájlrendszer irányelveit a fejlesztői oldalra. Bár az Apple File System (APFS) néven futó rendszer várhatóan csak 2017-ben fog debütálni, a fejlesztők már a Sierrában is hozzáférhetnek.

Macbook, iPhone, macOS Sierra

Az macOS Sierra a Mac App Store-ból tölthető le ingyenesen a Frissítések fül alatt (ha esetleg még nincs ott érdemes visszanézni később, türelmetlenebbek használhatják ezt a linket is). A szerverek terheltségétől függően a letöltés elég lassú lehet az első órákban, és ne feledjük, mindig készítsünk biztonsági mentést a számítógépükről. A kompatibilis gépek listája az alábbi: MacBook Pro (2010 vagy újabb), MacBook Air (2010 vagy újabb), Mac Mini (2010 vagy újabb), Mac Pro (2010 vagy újabb), MacBook (Late 2009 vagy újabb), iMac (Late 2009 vagy újabb).