Aperture

Megkaphatja az Aperture funkcióit a Photos alkalmazás

#HÍREK
2014. 07. 02.
Internet-szerte elég nagy port kavart az Apple múlt pénteki bejelentése, miszerint leállítják professzionális fotószerkesztő alkalmazásuk, az Aperture fejlesztését, a felhasználóknak pedig segítenek majd az Adobe Lightroomra való átállásban.

Úgy tűnik, nem kell teljesen lemondanunk az Aperture funkcióiról, legalábbis ebben reménykedhetünk egy Apple-alkalmazott mai nyilatkozata alapján. A jövő év elején érkező Photos alkalmazásba ugyanis több Aperture-tulajdonság is bekerülhet. A meg nem nevezett dolgozó az Ars Technicának azt mondta, hogy az olyan funkciók, mint a képek hatékony keresése, a megszokott szerkesztési módok és effektek belekerülnek az új Photos appba is.

newphotos

Ezen kívül a Photos is bővíthető lesz külső fejlesztők pluginjeivel – akárcsak az Aperture –, így gyakorlatilag már csak a fejlesztőkön múlik, hogy milyen szerkesztési opciókat érhetünk majd el az alkalmazásban. Arról nem szólnak a hírek, hogy vajon a korábbi Aperture-pluginek is használhatóak lesznek-e, de ha igen, akkor talán nem is fog annyira fájni a váltás.

Az Aperture és iPhoto könyvtárainkat gond nélkül importálhatjuk majd a Photos-ba is, szóval szerencsére nem kell mindenféle exportálással szórakozni majd. Az Apple azt is bejelentette, hogy még egy utolsó frissítés fog a jövőben érkezni az Aperture-höz, amivel Yosemite-kompatibilissá teszik az alkalmazást. Megerősítették továbbá, hogy a többi professzionális alkalmazásukat (Final Cut Pro X, Motion, Compressor, Mainstage) semmilyen szinten nem érinti a változás, továbbra is folytatják ezek fejlesztését. Mondjuk a Logicot mintha kifelejtették volna a sorból, remélem nem szándékosan.

Mivel pedig várhatóan ingyenes lesz a jövő év elején érkező Photos app, lehet, hogy még jól is járnak azok, akik korábban nem vásárolták meg az Aperture-t.

Forrás: Ars Technica, borítókép: Apple.