Apple Írország

Megosztottak az írek az Apple adóügyében

#HÍREK
2016. 10. 11.
Kicsit több mint egy hónapja határozott úgy az Európai Bizottság, hogy Írországnak 13 milliárd eurót kell behajtania az Apple-ön – ennyire taksálják ugyanis azt az összeget, melyet szerintük az ír kormány tiltott adókedvezményként nyújtott az Apple számára.

Az EU több éve és több cég, mint például az Amazon, a Google és a Starbucks ellen is harcot folytat, amiért szerintük ezek a nagyvállalatok az elvártnál jóval kevesebb adót fizetnek a különböző különmegállapodásoknak köszönhetően. Az Apple esetében sem közvetlenül a cupertinói céget marasztalták el, hanem az ír kormányzatot, mely az Európai Bizottság szerint versenytorzító hatású adókedvezményt adott.

Az Apple egyik corki irodaháza belülről.
Az Apple egyik corki irodaháza belülről.

Tim Cook a határozat meghozatala után egy hosszabb levélben ismertette az álláspontját – értelemszerűen elítélte a döntést. Többek között az alábbiakat írta:

Az Európai Bizottság át akarja írni az Apple történetét Európában, és figyelmen kívül hagyja az ír adótörvényeket, felforgatva a nemzetközi adórendszert. Az augusztus 30-án kiadott ítélet szerint az Apple különleges bánásmódban részesült az adózást illetően. Ez az állítás sem a törvények, sem a tények szempontjából nem megalapozott. Soha nem kértünk, és soha nem is kaptunk semmilyen különleges elbánást az adózásunkkal kapcsolatban. Most abban a szokatlan helyzetben találjuk magunkat, hogy visszamenőleg kell további adókat megfizetnünk egy olyan kormánynak, mely azt mondja, nem tartozunk többel annál, mint amit eddig is kifizettünk.

A határozat ellen az Apple mellett az ír kormány is fellebbezett, ami heves vitákat kavart az országon belül és a nemzetközi színtéren is. Most az Irish Times készített egy reprezentatív felmérést az Ipsos MRBI segítségével, mely során arról kérdezték meg a lakosságot, hogy támogatják-e a kormány fellebbezését. Az eredmények alapján a többség a kormány mellett áll: 47%-uk szerint helyes a fellebbezés. Nincsenek viszont kevesen az ellenzők sem, a megkérdezettek 39%-a szerint jogos az EU döntése. 13% volt azoknak az aránya, akik nem tudták eldönteni a kérdést.

Forrás: Irish Times
Forrás: The Irish Times

Nem meglepő módon a kereszténydemokrata kormánypárt, a Fine Gael szavazói között értenek egyet a legtöbben a fellebbezéssel (61%), őket követik az ír republikánus párt, a Fianna Fáil támogatói, majd a szociáldemokrata Labour Party szavazói. A Sinn Féinnel szimpatizálók között hajszállal vezetnek a nemek, a leginkább pedig a függetlenek és kisebb pártok támogatói ellenzik a kormány fellebbezését az ügyben.

Forrás: The Irish Times via 9to5Mac.