Európai Bizottság

Megrótta az Európai Bizottság az Apple-t

#HÍREK
2014. 07. 18.
Nem ez az első eset, hogy az Európai Bizottságnak nem tetszik, ahogy az Apple viselkedik bizonyos kérdésekben. Most az alkalmazásokon belül vásárlások (In-App Purchases) kerültek a döntéshozók célkeresztjébe, különös tekintettel az amúgy ingyenesen letölthető alkalmazások esetében. A kiadott sajtóközleményben a Google-t megdicsérték, az Apple-t „leszidták”.

A fő probléma, hogy az Apple nem tünteti fel egy (ingyenes) alkalmazás letöltésekor elég látványosan, hogy tulajdonképpen mi lesz a végleges ára a programnak. A Bizottság azt is kifogásolta, hogy vannak egyes alkalmazások – főleg játékok –, amik hiába tölthetők le ingyenesen, ahhoz, hogy minden funkciójuk elérhető legyen, illetve néhány esetben ahhoz, hogy egyáltalán használni lehessen őket, mindenképp fizetni kell később.

In-App Purchases
Jelenleg így jelöli az Apple, ha egy app alkalmazáson belüli vásárlást tartalmaz.

Az is probléma, hogy nem tüntetik fel azt, hogy később változhat az ára az adott appnak. Továbbá az Európai Bizottság szerint megtévesztő és félrevezető az, hogy az App Store-ban így szerepelnek „FREE” felirattal appok, az Apple-nek nem lenne szabad használnia ezt a szót ilyen esetekben. Probléma még, hogy a fejlesztők az alkalmazásokon belüli vásárlás után nem adnak meg egy e-mail címet, ahol a felhasználó kapcsolatba léphet velük ha esetleg kifogása lenne.

Korábban valóban nem volt teljesen egyértelmű, hogy melyik alkalmazásban vannak ilyen tartalmak, de szerintem azért az Apple egy ideje elég látványosan feltünteti azt, ha vásárolhatunk egy alkalmazáson belül. Ha egy ingyenes programot akarok letölteni, én például mindig megnézem, van-e benne in-app purchase, és ha igen, milyen. Ha pedig már az ott látható tételek alapján kiderül, hogy arra megy ki a játék, hogy lehúzzanak pár (tíz) euróval a normális működéshez, akkor le sem töltöm az adott szoftvert.

Szerintem így néz ki egy tipikusan lehúzósnak tűnő játék. Ezt én nem tölteném le.
Szerintem így néz ki egy tipikusan lehúzósnak tűnő játék. Ezt én nem tölteném le.

Forrás: BBC.