imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

A jövő megérkezett!

Rendeld elő már most az iPhone X-et!

Mi az a Clean Install és miért jó?


Most, hogy pár napja ismét egy főverziószámot ugrott az iOS, több helyen is találkozhattatok a “Clean Install” kifejezéssel. Mostani cikkünkben igyekszünk elmagyarázni mindent azoknak, akik nem tudják miről van szó.

Miről is van szó?

Alapvetően ugye, úgy néz ki egy iOS-es készülék belakása a nulláról, hogy 1.) megveszed a boltban 2.) bekapcsolod, végigfutsz a telepítési kérdéseken, elvégzed a legfőbb beállításokat, bejelentkezel az Apple ID-del (vagy csinálsz egyet) 3.) használod boldogan amíg le nem cseréled.

Igen ám, de az Apple közben folyamatosan ontja magából a frissítéseket, amely közül évente egy ráadásul főverziószám-ugrással is jár, tehát nagyobb lélegzetvételű változásokat eszközölnek benne. Ettől függetlenül alapvetően egyik frissítés sem jár adatvesztéssel, a felhasználó csak annyit érzékel az egészből hogy pár percre nélkülöznie kellett a telefonját amíg az frissít, majd jön a megújult rendszer. A lényeg maradt: ugyanazok az appok, ugyanazok a beállítások, ugyanaz a csengőhang, háttérkép, stb.

Oh mondd, te mit választanál?

Papíron tehát, ha mondjuk 2013-ban vettél egy iPhone 5s-t iOS 7-tel felszerelve, akkor egészen a mostani iOS 11-ig megmaradhatott minden négy évvel ezelőtt beállításod. Csakhogy! Az egyes frissítések tulajdonképpen egymásra építkeznek rá. Bizonyos dolgok megmaradhatnak a korábbi rendszerekből, szélsőséges esetben olyanok is, amelyek anomáliákat, bugokat és egyéb furcsaságokat okoznak. Ritkán van ilyen, de megeshet.

És itt jön képbe a Clean Install. Ez tulajdonképpen annyit jelent, hogy legyalulod a teljes iOS-t a készülékedről, minden korábbi rendszermaradékkal együtt, majd az aktuális iOS verziót úgy telepíted vissza, mintha épp most vetted volna a készüléked. Egyedül az Apple ID-t, és így az iCloudba szinkronizált dolgaid maradnak meg, de maga a rendszer szép, friss ropogós lesz, mintha gyárilag ezzel együtt tették volna a dobozba a Foxconn gyárában.

A különbséget talán egy hasonlattal tudnám a legjobban szemléltetni a sima telepítés és a Clean Install között. A sima telepítés olyan, mintha lenne egy papírlapod, amit korábban telefirkáltál ceruzával, és most az egészet leradírozod, hogy erre a – szinte – tiszta lapra rajzolhass tovább. A Clean Install pedig olyan, mint elővenni egy makulátlan, sosem használt papírlapot a fiókból és arra rajzolgatni. Rajz-rajz, de azért van különbség.

Hitbéli meggyőződés kérdése, hogy milyen gyakran van erre szükség, ha egyáltalán van, de bevált recept nincs. Én személy szerint minden főverziónál így indítok. Egyrészt mert szeretem az érzést, másrészt mert így újra végig kell mennem az összes beállításon és észrevehetek új lehetőségeket, trükköket és végül pedig, mert nincs is jobb alkalom rendet rakni a képek között, elhagyni azokat az appokat amiket sosem használtam, kitörölni a régi kontaktokat és hasonlók. Megvan a szépsége, kicsit olyan, mint egy nagytakarítás.

Mi marad?

Az iCloud elég sok mindent eltárol, így miután bejelentkeztél az Apple ID-dal a legeslegfontosabb dolgaid visszaállnak (ha be volt állítva a szinkronizáció).

  • Fényképek
  • Egészségügyi adatok a Health-ből (csak iOS 11-től)
  • Nem töltődik vissza, de a megvásárolt, letöltött appjaidat megjegyzi az App Store, így könnyen újra le tudod őket tölteni
  • Az iCloud Drive-ban tárolt dokumentumok
  • Safari könyvjelzők és jelszavak
  • Naptáresemények
  • Emlékeztetők
  • Jegyzetek
  • Névjegyzék
  • iBook könyvtár
  • Wallet elemek (pl.: beszállókártyák)
Az Apple ID nagy segítség tud lenni.

Mi veszik el?

Röviden: minden, ami nincs benne a fenti listában. Például:

  • Az összes beállításod
  • iOS 10 vagy korábbi rendszernél a Health-ben tárolt adatok
  • Minden fotó, ami még nem szinkronizálódott az iCloud Photo Library-ben, vagy a My Photo Streamben
  • Minden alkalmazás (és azok nem szinkronizált adatai)
  • Az összes üzenet (egy későbbi iOS 11-es frissítés elhozza majd ezek szinkronizációját, de a cikk írásának pillanatában ez a lehetőség még nem állt rendelkezésünkre)
  • Az iTunes-ból áttolt zenék, csengőhangok
  • Az iPhone esetében az Apple Watch biztonsági mentése is

Hogyan csináljam?

Ha mindezek ellenére belevágnál a folyamatba a következőket kell tenned.

  • Mindenképpen készíts biztonsági mentést (lehetőleg titkosítottat az egészségügyi adatok megőrzése miatt)
  • Telepíted a legfrissebb rendszert a megszokott módon
  • Bemész a Settings > General > Reset menübe és a rányomsz az Erase All Content and Setting opcióra
  • Megadod a jelkódod, ha kéri, válaszolgatsz a felugró ablakokra
  • Megvárod, amíg lezajlik a folyamat
  • A telepítőképernyő megfelelő pontján a Set Up as New iPhone lehetőséget választod
  • Innentől kezdve már csak rajtad áll, hogy mit és hogyan állítasz be a továbbiakban és milyen appokat töltesz vissza

Ha nem akarsz ennyi szívást, de azért kicsit mégis vérfrissítenél, középutas megoldás lehet, hogy a gyalulás után simán visszaállítod a biztonsági mentést. Ezzel ugyan visszapakolsz egy csomó olyan dolgot is, amit amúgy lehet, hogy nem szívesen tennél, de ha csak bugfix miatt csinálod az egészet, elképzelhető hogy ezzel is megoldódik a problémád.

Annyit még a végére azért jótanácsként megjegyeznék, hogy a teljes visszaállítási folyamat elég időigényes tud lenni, én simán fél napokat képes vagyok elszöszölni, mire minden olyan lesz, ahogy azt szeretném. Ajánlatos megfontolni, mikor tudod hosszabb ideig nélkülözni a telefonod/tableted, főleg, ha az a munkaeszközöd is egyben.

Beoplay E8
Apple Inc. (AAPL)

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? ... - Klikk ide!