iMac-TBD

Miért nem jelent meg új Thunderbolt Display?

#HÍREK
2014. 10. 20.

Az Apple október 16-án mutatta be az 5K Retina kijelzővel felszerelt iMac-et, ami a világ egyik legnagyobb felbontású monitorja és egy számítógép egyben. A jelenleg elterjedt szabványok nem lennének képesek ilyen teljesítményra, így az Apple-nek ismét a maga útját kellett járnia a megvalósítás terén. De hogyan tovább?

Az új 27 hüvelykes iMac a maga 5K-s Retina kijelzőjével a világ egyik legnagyobb felbontású monitorját tartalmazza, azon túl, hogy egyébként egy rendkívül erős számítógép. Az Apple már a 90-es évek végén megjelentette az iMac család első tagját, és azóta is töretlen sikere van a minden-az-egyben Mac-eknek. Az évek során számos meglepő mérnöki megoldást láthattunk a készülékek kiépítésében, arra azonban aligha volt példa, hogy maga a koncepció – vagyis az, hogy a számítógépet a kijelzővel egybeépítjük – elengedhetetlen feltétele legyen egy forradalmi teljesítménynek. Már pedig úgy tűnik, az új iMac-kel ez a helyzet.

Sokakat meglepett, hogy amikor az Apple bemutatta a Retina kijelzős iMac-et, szó sem esett a Thunderbolt Display megújításáról. Eddig rendszerint az Apple a nagyobb iMac méretében készített egy külső kijelzőt is, amit főként a MacBook és Mac Pro felhasználóknak célzott. Ebben az évben egyelőre elmaradt a külső kijelző frissítése, és úgy tűnik, ennek egyszerűen technikai okai vannak.

iMac_Display_resolutions

Az Apple Thunderbolt 2 csatlakozója a jelenleg elérhető legfejlettebb DisplayPort 1.2 specifikációnak felel meg, ez azonban nem képes 5K felbontású (5120 x 2880) kép továbbítására, mert a sávszélesség nem elég hozzá. Az iMac-nél a fémházon belül történik az adatátvitel, így itt meg tudták oldani a technikai problémát, úgy, hogy azt a felhasználó ne észlelje, de egy külső kijelző esetében ez egyelőre nem lehetséges. Létezik más gyártók kínálatában hasonló felbontású kijelző, amelyek még drágábbak is az új iMac-nél, ezeknél viszont nem egy, hanem két kábelt kell használnunk a nagy felbontású kép továbbításához.

A fenti okok miatt az eddigi iMac szériákkal ellentétben az új modell nem képes egyszerű külső kijelzőként sem működni. Úgy tűnik, ezzel várnunk kell, míg megjelenik az Intel chipek és az Apple sokoldalú csatlakozójának új generációja, a Skylake és a Thunderbolt 3.

 

Forrás: MacRumors