imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

A jövő megérkezett!

Az Apple bemutatta az iPhone X-et

Miért tudja Jamaika az Apple legféltettebb titkait?


Azt már megszokhattuk, hogy az utóbbi Keynote események előtt az Apple új termékeiről jóformán mindent megtudunk. De vajon mennyire fontos a titoktartás, és mennyit ér meg ez az Apple-nek? És hogy jön képbe Jamaika?

Az Apple egy olyan gigavállalat, amelynek a titkaira emberek milliói kíváncsiak, főleg a riválisok. Mások pedig imádják azokat felfedni. Az elmúlt években elég nagy sikerrel.

A termékek fejlesztése persze nem holmi mérnöki munka csupán, sok vele a papírmunka is. Talán az egyik legfontosabb állomása a bejelentéseket megelőző időszaknak, hogy az elkészült termékeket levédessék, azaz megszerezzék a termékhez tartozó védjegyet (trademarkot) .

Tim Cook és az Apple Watch

Az Apple-höz hasonló hatalmas cégek, mint például az Amazon, a Google vagy a Microsoft is ezt teszik, minden elkészült terméket levédetnek. Így elkerülhetik azokat az eseteket, amikor egy másik cég esetlegesen lemásol vagy ötleteket lop az újdonsült termékről. Ezt tette az Apple a Siri, az Apple Watch, a macOS és még rengeteg más terméke kapcsán is.

És Itt jön az érdekes rész. Az Apple ugyanis ezeket a szabadalmakat nem az Egyesült Államokban jegyezteti be, hanem olyan országokban, ahol nem juthat hozzá akárki a fájlokhoz. Ugyanis az amerikai törvények szerint jelenleg bárki hozzáférhet az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegy Hivatalában (US Patient and Trademark office – USPTO) a titkos dokumentumokhoz, tehát nincs módja annak, hogy az üzleti titkokat megvédjék.

tervrajz

Ugyanakkor az USA törvényei azt is kimondják, hogy miután külföldön egy amerikai cég benyújtotta védjegykérelmét, kötelessége 6 hónapon belül bejegyeztetnie azt a USPTO-ba is. Ez a 6 hónapos időszak pedig elegendő idő ahhoz, hogy a cégek szivárogtatás nélkül nyugodt háttérrel tudja végezni a fejlesztést.

Természetesen a Jamaikához hasonló országokban – mint például Tobago, Izland és Dél-Afrika – sem lehetetlen megszerezni a védjegyekről szóló dokumentumokat, de jóval bonyolultabb. Egyrészt nem létezik online adatbázis, tehát személyesen meg kell jelenni, ami önmagában egy magas korlát. Másrészt kikerestethetjük a hivatallal, de ehhez szükséges egy Jamaikai lakcím, ahova postázzák az eredményeket. Ennek a folyamatnak 3 hét az átfutási ideje. Az egyetlen kiskapus lehetőségnek az tűnik, ha kikerestetjük egy helyi ügyvéddel.

US Patent and Trademark

Ez a jelenlegi felállás még egy ideig így marad, hiszen Jamaikának és a hozzá hasonló szabadalmi hivatallal rendelkező országoknak ez egy nagyon kedvező vállalkozás. Körülbelül 65 ilyen ország létezik, ahol nincs online adatbázis, és hasonló módon járhatnak el a vállalatok, mint a feljebb említett országokban.

Talán 6 hónapnyi előny nem tűnik soknak, de a számítástechnikában ennyi idő alatt hihetetlen fejlesztésekre képesek a cégek. Mondanunk sem kell, hogy ez a folyamat iszonyatosan drága, és csak az igazán nagy cégek játszadozhatnak ezzel, mint az Apple.

Az Apple-nek ez az eljárási mód igazán ínyére való: a statisztikák szerint nagyjából háromszor annyi Jamaikára bejegyzett védjegye van, mint a konkurens vállalatoknak. Aki vállalkozott valaha, az tudja jól, hogy a siker érdekében néha bizony szükség van az kiskapuk kiaknázására, persze kizárólag legális úton.

Steve Jobs és az iPhone

Amíg mi itthon tövig rágjuk a körmünket a következő iPhone-t várva, egyáltalán nem kizárt, hogy Jamaikában egy sötét szobában gomolyfüstben ülő raszta irattáros titkárnő már mindent tud és valószínűleg őt érdekli ez a legkevésbé.

Forrás: qz.com

Beoplay A2 Active akció
Apple Inc. (AAPL)

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? ... - Klikk ide!