iPhone-App-Store-penz-cover

Nem éri meg kijátszani az Apple-t

#HÍREK
2015. 09. 01.

Az App Store-ban található alkalmazások óriási részében van olyan lehetőség, hogy pénzért cserébe kapunk a játékban használható valutát, vagy esetleg különleges tárgyakat. Mivel jelentős összegekhez lehet ezzel hozzájutni, ezért az Apple természetesen ezt is szabályozza. Amelyik fejlesztő pedig nem tartja be ezt a szabályozást, az nagyon sok pénzt bukhat el.

A szabályozás szerint, bármiféle alkalmazással kapcsolatos fizetésre az Apple hivatalos in App Purchase módszerét kell használni. Így az Apple 30% díjat tud felszámolni minden eladott termék után (emiatt nem éri meg például a Spotifyra iOS-en előfizetni, sokkal inkább weben érdemes). Ha viszont valaki ezt a díjat akarja megspórolni, akkor lehet, hogy a végén nagyobb pénztől esik el, mint például a Monster Strike készítői. Ez egy teljesen ingyenes játék, de több boltban és online felületen is lehetett kódot vásárolni, amit az egyik almenübe kellett bepötyögni, és már élvezhettük is a plusz tartalmak által nyújtott előnyöket. A kódos módszer egyébként japánban nagyon elterjedt, de az Apple épp ez ellen kezdte meg most a harcát.

App Store

Ezzel viszont a fejlesztőcsapat megkerülte az Apple-t, aminek az lett az eredménye, hogy az alkalmazás egy ideig lekerült az App Store kínálatából. Pedig a játék nagyon közkedvelt volt, a letöltések száma, valami érthetetlen oknál fogva egyre csak pörgött. A japán játék ugyanis egyszerűen nem tűnik annyira kiemelkedőnek, mégis több százezren játszanak vele. Éppen ezért óriási forgalmat is hozott a cégnek, amitől most a fejlesztők elesnek. Ez az összeg pedig a Cult of Mac értesülései szerint akár 600 000 dollár (168 millió forint) is lehet.

Nem jó ha kiemelnek az App Store-ban?

Az persze érdekes, hogy a többi alkalmazás, ahol például előfizetést veszel más felületen, vagy egyebeket miért vannak engedélyezve. Természetesen ez nem baj, hiszen rengeteg olyan remek alkalmazás van, ami ha nem is teljesen, de egy kicsit kikerüli az Apple megoldását, vagy biztosít alternatívát is. A Monster Strike készítői pedig bejelentették, hogy az alkalmazás vasárnaptól ismét elérhető lesz, immáron csak iAP felülettel.

Forrás: Cult of Mac