cover_iosupdate

Nincs több bajlódás a szoftverfrissítéssel

#HÍREK
2015. 06. 12.

Nagyjából ilyen arcot szoktunk vágni, amikor az iOS mindenképp frissíteni szeretne, vagy meglátjuk a kis értesítési bogyót a Beállítások alkalmazás tetején. Alapvetően egy szoftverfrissítésnek örülünk, de leggyakrabban akkor jelez a telefonunk, amikor sietünk valahova. Ilyenkor persze nem kezdjük el letölteni és telepíteni, hanem ignoráljuk. Később, amikor viszont lenne időnk frissíteni, de már régen kiment a fejünkből. Ezért gyakran sokáig húzzuk a frissítést és akkor is zavaró, hogy egy 10-15 percig nem tudjuk használni a telefonunkat.

Erre már az iOS 8 is talált megoldást, hiszen ha van aktív Wi-fi hálózat és hely a telefonunkon, akkor a frissítés a háttérben letöltődik és csak akkor települ, amikor rányomunk. Sajnos, így is előfordulhat, hogy 5-6 percig nem tudunk a telefonunkhoz nyúlni, pedig szükség lenne rá. Az iOS 9 viszont elhozta a végleges megoldást a problémára. Az Apple ugyanis az új operációs rendszerrel megreformálta a frissítések menetét. Továbbra is kapunk üzenetet, hogy elérhető az új verzió, de a felugró ablakban már több lehetőség közül is választhatunk.

A kép saját az AppleInsider ötlete nyomán
A kép saját az AppleInsider ötlete nyomán

Az elsővel telepítjük a frissítést egyből a már megszokott módszerrel. A második lehetőség tulajdonképpen az új funkció. Ezt választva ugyanis a telefon elraktározza, hogy a frissítést fel szeretnénk telepíteni, de jelenleg nincs rá időnk. Este 12 és hajnali 5 között mikor már nem használjuk a telefont és egyébként is töltőn van, letölti a frissítést és telepíti azt, anélkül, hogy külső beavatkozást igényelne. Reggel mikor felkelünk, pedig egy üzenet fog fogadni minket, hogy sikeresen telepítve van a legfrissebb verzió. Az utolsó lehetőséggel átnézhetjük a frissítés részleteit. Persze figyelmen kívül is hagyhatjuk az új verziót, de persze manuálisan ezután is bármikor telepíthetjük.

Az iOS 9 telepítő és a feltelepített operációs rendszer mérete is csökkent (nagyjából a felére), ezáltal még több helyet biztosítva a kevés tárhellyel rendelkező felhasználóknak. A frissítések méretét is változtatni fogják, sokkal kisebb csomagokban fognak érkezni, és főként a stabilitást fogják javítani. Ennek megfelelően valószínűleg az iOS 9 gyakrabban fog kapni frissítéseket.