itunes_cover

Nincs többé ingyen zene az iTunes Store-ban

#HÍREK
2015. 01. 14.
Egy 10 éves hagyomány szakad meg, ugyanis a múlt héttől már nincsenek ingyenesen elérhető zenék az Apple iTunes Store-ból.

Talán sokan nem is tudtatok róla, de 2004 óta minden héten ingyen lehetett letölteni zenéket az iTunes Store-ból, ha a “Single of the Week” menüpontra kattintottunk. Ha valaki kihasználta ezt a lehetőséget, több mint 500 dalt tölthetett le teljesen ingyen.

A múlt héten egy felhasználó észrevette, hogy eltűnt ez a menüpont az iTunes Store-ból, és ezt jelezte is az Apple felé. Az Apple szűkszavú válaszban tudatta vele, hogy mostantól nem lesz elérhető ez a lehetőség.

Érdekes lépés ez az Apple-től, hiszen egyre nagyobb nyomást helyez rájuk az online zenei piacon a konkurencia, ennek ellenére mégis úgy döntöttek, hogy megszüntetik ezt a kis vevőcsalogató promózást. Jómagam is elég sok ingyenes zenét töltöttem le évekkel ezelőtt, és bár egy idő után leszoktam erről, mégis jó lehetőség volt, és sajnálom, hogy mostantól nem elérhető az iTunes Store-ban ez a lehetőség. Nyilván sok, kevésbé ismert előadónak is kíváló alkalom volt egy kis ismertség megszerzésére, és biztos vagyok benne, hogy sok iTunes felhasználó örült az ingyenes daloknak.

Szerencsére azért ez még nem a világ vége, nyilván megvan az oka az Apple döntésének, és még az is lehet, hogy a jövőben sokkal jobb promóciókat találnak ki a heti egy darab ingyenesen letölthető dalok helyett, gondoljunk csak az ajándék U2 albumra. Ez utóbbi ugyan nem sült el olyan jól, de talán a jövőben számíthatunk valamilyen meglepetésre az Apple-től.

Az App Store-ban is van egyébként heti ingyenes App részleg, itt továbbra is ingyen letölthetünk minden héten egy-egy alkalmazást ami korábban fizetős volt.

appstore