Okos otthon

Okos otthonnal készül az Apple a WWDC-re?

#HÍREK
2014. 05. 27.
A Financial Times szerint az Apple nagy dobása a jövő heti WWDC-n egy okos otthon szoftverrendszer bemutatása lesz, amivel az iPhone-unkról vagy iPadünkről vezérelhetjük a világítást, fűtést/hűtést, redőnyöket, egyebeket a lakásban.

Ez a hír engem kicsit meglepett, egyikünk sem írta bele a WWDC-vel kapcsolatos várakozásaiba. Az Apple lépése beleillik a többi nagy tech cég által elkezdett folyamatba: a Google például januárban vásárolta meg 3,2 milliárd dollárért a korábbi iPod-fejlesztő által alapított Nestet, mely dizájnos okostermosztátokat gyárt. A Samsung pedig több-kevesebb sikerrel mutatott már be korábban okoshűtőket, mosógépeket és tévéket, amiket a telefonunkról vezérelhetünk.

Az Apple integrált rendszere segítségével állítólag egyszerűbben állíthatjuk be az okos eszközeinket, például automatikusan felkapcsolódnak a lámpák, ha hazaértünk és a rendszer érzékeli az iPhone-unkat a zsebünkben. Az Apple várhatóan több gyártóval is szövetkezni fog, magát a rendszert pedig úgy kell elképzelni, mint a Made for iPhone/iPad plecsniket, melyeket az Apple előírásainak megfelelő, kompatibilis eszközök kaphatnak meg. Vagyis több gyártó is készíthet az Apple okos otthon rendszerével működő kiegészítőket.

Philips Hue

Szerintem ez egy teljesen hihető és logikus lépés lenne az Apple részéről, egyre több okos eszköz jelenik meg a piacon, és ha az Apple hozza a tőle megszokott minőséget és egyszerűséget, akkor komoly tényezője lehet az éppen kibontakozó okos otthon megoldásoknak. Én amúgy teljesen rá vagyok kattanva az ilyen kiegészítőkre, Philips Hue-kkal világítok, és minden infravörös jel fogadására alkalmas eszközömet (tévé, klíma, hangrendszer, Xbox, stb.) egy RedEye univerzális infraadóval irányítok iPhone-on és iPad-en keresztül. Úgyhogy én nagyon kíváncsian várom, mit lép az Apple a WWDC-n.

Ti használtok valamilyen okos kiegészítőt otthon? Milyen jövőt jósolnátok az Apple megoldásának, érdemes elindulnia a cégnek ezen az úton?

Forrás: Financial Times, borítókép: iPadHelp.com.