Phil Schiller Ice Bucket Challenge

Phil Schiller egy vödör jeges vizet öntött a fejére

#HÍREK
2014. 08. 14.
Phil Schiller a Twitterre rakott ki egy képsorozatot, amin láthatjuk, hogy egy homokos tengerparton egy vödör jeges vizet zúdít a saját nyakába. No persze nem őrült meg a jó öreg Phil, mindössze egy jótékonysági kezdeményezésben vesz részt, melynek neve Ice Bucket Challenge.

A kezdeményezés célja, hogy az ALS Association számára gyűjtsenek adományokat, mely egy, az amyotrophiás lateralsclerosis (ALS) nevű betegség ellen küzdő amerikai alapítvány. A betegségben szenvedők idegrendszerének akaratlagos mozgásokért felelős része pusztul el. A kiváltó oka egyelőre ismeretlen, megfigyelhető bizonyos öröklődés, és főleg középkorú férfiaknál fordul elő. A betegség jelenleg nem gyógyítható, 100%-ban halálos kimenetelű.

A kihívást Pete Frates, a Boston College korábbi baseballjátékosa találta ki. Phil Schiller is erre az egyetemre járt egyébként, biológia szakon szerzett diplomát. Az Ice Bucket Challenge lényege, hogy a kihívottnak egy vödör jeges vizet kell a fejére öntenie, majd ő is kihívhat másokat. Ha valaki 24 órán belül nem teljesíti a dolgot, akkor adakoznia kell az ALSA számára. Persze akkor is adakozhat, ha leönti magát.

Az Ice Bucket Challenge elindulása óta 1,35 millió dollár gyűlt össze az ALSA számláján, ami hatalmas növekedés a tavaly ezen időszakban összegyűjtött 22 ezer dollárhoz képest. Phil Schiller egyébként három embert hívott ki: Kimet, Timet és Christ. Kimről egyelőre nem tudjuk pontosan kicsoda (lehet, hogy Phil felesége, hisz őt is így hívják), Tim egyenlő Tim Cookkal (tagelve is van a Twitter-bejegyzsében), Chris pedig az NCIS-ben is szereplő színész, Chris O’Donnell. Phil Schiller itteni idő szerint hajnali 5-kor rakta ki a tweetet, szóval érdemes figyelni Tim Cook Twitter-profilját a következő kb. fél napban. :)

Apró érdekesség még, amit a 9to5Mac fedezett fel, hogy a kép a geotagging-adatok alapján egy Half Moon Bay-ben található strandon készült. Ennek az öbölnek az északi oldalán lévő félszigetnél található a Mavericks szörfhely, amiről az OS X 10.9 kapta a nevét.

Az Ice Bucket Challenge-ben egyébként több nagyobb techcég vezetője is részt vett az elmúlt napokban, a Microsoft vezérigazgatója, Satya Nadella is leöntötte már magát, és Mark Zuckerberg beállt a sorba ma hajnalban. Ráadásul az ő egyik kihívottja Bill Gates!

 

Forrás: 9to5Mac. Borítókép: The Seattle Times / Baytec Conatiners.