Screen Shot 2015-01-09 at 15.27.42

Ragyog a Vörös Csillag 3.0? Telepítettük…

#TESZTEK
2015. 01. 13.
Észak-Korea saját nemzeti operációs rendszert használ, melynek nem túl meglepő módon Vörös Csillag a neve. A világtól elszigetelődött ország elszigetelt operációs rendszere, amely csak a helyi intranetre hajlandó csatlakozni.

Screen Shot 2015-01-09 at 10.27.23

Ez számunkra nem lenne túl nagy hír, ha nem jelent volna meg különféle letöltési oldalakon a legújabb, 3.0 verziószámot kapott kiadás, melynek programozóit bizony az OS X ihlette. Nem kicsit, nagyon… A telepítés menete, a felhasználó létrehozása, a rendszerbeállítások mind-mind egy az egyben az Apple operációs rendszerét másolják. Talán a Mac OS X 10.4 Tiger-re emlékeztet leginkább.

Screen Shot 2015-01-09 at 10.22.59

Koreai nyelvtudás hiányában — mivel a rendszer kizárólag koreaiul tud — persze túl komoly tesztnek nem tudtuk alávetni, talán nem is volna érdemes. VMware virtuális gép alá telepítettük, a rendszer valójában egy Linux, OS X témával feldobva, a böngésző Naenara névre hallgat, — egy módosított Firefox. Van gyárilag telepített videolejátszó, ami a QuickTime valamelyik nagyon régi verziójára hasonlít, kezdetleges levelező, fotókezelő és egy kottával dolgozó zeneszerkesztő is. További érdekesség, hogy tartalmaz egy Wine-szerű alkalmazást, melynek segítségével lehet bizonyos Windows programokat futtatni.

kim-jong-un-imac

A Vörös Csillag előző verziója még a Windowsra emlékeztetett, azonban nemrég fotó jelent meg Kim Dzsongunról, asztalán egy iMac-kel. Nem lenne nagy csoda, ha a kommunista ország egyszemélyi vezetője utasítására változott volna az oprendszer kinézete. Ezek szerint neki is tetszik az OS X…

Főleg ezzel a beépített háttérképpel:

redstar_aa_wallpaper