facebook_rack

Rengeteg iPhone-on (is) tesztel a Facebook

#HÍREK
2016. 07. 15.
Egészen egyedüli lehetőség nyílt bepillantani a Facebook laborjába, ahol közel 2000 telefonon folyik a tesztelés, teljesen automatizálva és bekamerázva.

Ki ne szidta volna már magában a Facebook alkalmazásokat, amikor azok nem úgy működtek ahogyan kellett volna. Pedig most kiderült, hogy nem éppen kispályás módszerekkel tesztelik a Facebook és Facebook Messenger verziókat.

Oregon államban található Prineville városkában – ami egyébként nem messze található Redmondtól, ahol a Microsoft főhadiszállása áll – található a Facebook egyik tesztállomása, ide jutott be egy újságíró, aki megnézhette hogyan zajlik az alkalmazások tesztelése, így most mi is bepillantást nyerhetünk ebbe a “telefon erőműbe”.

Az ember azt hinné, hogy ül pár száz fejlesztő egy irodában és ők tesztelik az alkalmazásokat. Lehet, hogy van ilyen is, de a Prineville-ben felépített tesztközpontban egészen máshogy mennek a dolgok.

Adott 60 db rack szekrény, melynek mindegyike 32 okostelefont rejt. Ez összesen 1920 darab okostelefon. Hogy könnyebb legyen elképzelni miről is van szó, íme egy fotó az egyik ilyen szekrényről.

https---blueprint-api-production.s3.amazonaws.com-uploads-card-image-143469-facebook_ct_scan

A legtöbb telefon legalább egy éves, de van köztük sokkal öregebb készülék is. Találunk iPhone 4S, Samsung Galaxy-kat, Nexus 5-öket, és persze még egy csomó egyéb modellt is. Mindegyik fém szekrényben, a bekábelezett telefonok minden rezdülését egy kamera figyeli, hogy a legkisebb rendellenességet is továbbítsa a fejlesztőknek. Az összes szekrény

Amikor a fejlesztők változtatnak valamit az alkalmazásban, feltelepítjük azokat a készülékekre, és megfigyeljük, hogy történik-e bármi változás, például a hírfolyam sebességében, vagy változik-e a memória használat, vagy csökken esetleg az üzemidő. Ha bármi rendelleneset tapasztalunk, visszaküldjük az alkalmazást a fejlesztőnek.

Ahogy a képeken is látszik, a készülékek szkriptek segítségével automatikusan végzik a dolgukat, egész nap nyitják-zárják az alkalmazásokat és a végtelenségig görgetik például a Facebook hírfolyamot. Érdekesség, hogy az iPhone-ok Mac minikre vannak kötve, a minik pedig egyenként négy készüléket képesek vezérelni illetve újratelepíteni.

https---blueprint-api-production.s3.amazonaws.com-uploads-card-image-143825-iphone-close-up

Antoine Reversat az egyik mérnök azt is elmondta, hogy ez a rengeteg készülék elengedhetetlen a teszteléshez, hiszen több milliárd felhasználónak kell, hogy a a lehető legkevesebb hibával működjenek az alkalmazásaik, különböző telefonokon, más és más verziójú operációs rendszereken, ez pedig irdatlan tesztelési munka, amiben segít a Facebooknak ez a közel 2000 darab készülék.

https---blueprint-api-production.s3.amazonaws.com-uploads-card-image-143488-iphones