Siri

Siri „hangszórón” és SDK-n dolgozhat az Apple

#HÍREK
2016. 05. 25.
Idén lesz öt éves Siri, az Apple virtuális személyi asszisztense. Az elmúlt években is folyamatosan fejlesztették, de igazán lényegi változást nem láthattunk a szoftverben. Úgy tűnik, hogy hamarosan ez megváltozhat: egyrészt, egy SDK segítségével a fejlesztők is használhatják, másrészt dedikált hardvert készíthet neki az Apple.

A The Information információi szerint (haha) két Sirivel kapcsolatos nagyobb fejlesztésen is dolgoznak az Apple-nél. Az egyik a fejlesztőknek szánt SDK, melynek segítségével a külső fejlesztésű alkalmazások szolgáltatásait is elérhetnénk az asszisztensen keresztül. Ezt ráadásul akár már júniusban bemutathatják a soron következő WWDC-n.

siriwwdcdates

Mire lenne ez jó? Hívhatnánk például magunknak egy Ubert Siri segítségével, ha használunk valamilyen tévésorozatokat gyűjtő alkalmazást, megkérdezhetnénk, milyen új epizódok vannak amiket még nem láttunk, küldhetnénk üzeneteket WhatsAppon, Viberen vagy Facebook Messengeren keresztül – a lehetőségek szinte korlátlanok, vagyis innentől kezdve a fejlesztőkön múlik, hogy kihasználják-e azokat.

A másik Sirivel kapcsolatos fejlesztés várhatóan nem mostanában lát majd napvilágot – már ha egyáltalán eljut a termék státuszig. Ez egy, az Amazon-féle Echóhoz vagy a múlt héten bemutatott Google Home-hoz hasonló otthoni eszköz lenne, melyen keresztül Sirivel kommunikálhatnánk. A készülék fejlesztését állítólag már jóval az Echo tavalyi megjelenése előtt elkezdték, de azt még nem tudni, mikor végeznek vele. A várható funkciók között  természetesen szerepel az otthoni HomeKit-kompatibilis eszközeink vezérlése, valamint a szokásos Siri-parancsok értelmezése is.

Google Home
Google Home

A konkurencia, legalábbis az Amazon és a Google ezen a téren is meglehetősen aktív, bár az Apple-nek az az előnye mindenképp meg lesz, hogy több nyelvet támogat – az Alexa például csak az amerikai angolt ismeri. Szívesen látnánk továbbá Siriben a Google Assistant vagy Cortana azon képességeit, hogy egymás utáni mondatokat is össze tudjon kapcsolni. És természetesen azt is, hogy végre valahára magyarul is megtanuljon, ez utóbbira azonban sajnos továbbra sem mutat semmiféle jel.

Az Apple egyébként a WWDC-n várhatóan nem csak az SDK-t mutatja be, mint Sirivel kapcsolatos újdonságot, hanem az asszisztens a Macekbe is beköltözik az OS X következő, ősszel érkező verziójában – erről írtunk már korábban.

Forrás: The Verge.