wozniak_Apple_II

Steve Wozniak levele a szabad internetért

#HÍREK
2014. 05. 19.

Steve Wozniak, az Apple társalapítója nyílt levélben kérte az amerikai döntéshozókat: őrizzék meg az internet semlegességét.

Az amerikai távközlést felügyelő hivatal (FCC) olyan szabályozást készül bevezetni, ami lehetővé tenné, hogy az internetszolgáltatók kedvük szerint korlátozzák a számukra előnytelen szolgáltatások internetelérését. Ez lehetőséget adna a többnyire monopol helyzetben működő szolgáltatóknak, hogy letiltsák a hozzáférést olyan oldalakhoz, mint a Wikipedia, vagy akár a Gmail. Ez a változás nem csak egyes népszerű, sztenderdnek számító oldalak működését lehetlenítené el, azt is megakadályozná, hogy olyan startupok váljanak sikeressé hatalmas tőke nélkül, mint amilyen a YouTube vagy a Facebook volt induláskor.

Steve Wozniak egy nyílt levelet intézett a hivatalhoz, amiben saját személyes történeteivel igyekszik felvázolni, mekkora súlya van a netsemlegesség kérdésének, illetve felhívni a figyelmet a netsemlegesség eltörlésének káros hatásaira.

Az internet legalább olyan fontossá vált, mint bármely más ember alkotta vívmány. De a vele járó szabadságból épp most vesznek el. Szépen kérem Önöket, nyissák ki a szemüket, és vegyék figyelembe az emberek akaratát, hogy az internet a lehető legszabadabb maradjon. […] Nem akarom azt érezni, hogy a tartalomszolgáltatók kormányzati kapcsolatai vagy a kifizetett összegek szabják meg, hogy mit nézhetek és mennyiért.

Az innovatív vállalkozások problémáját azzal érzékelteti, hogy leírja, lehetetlen lett volna az Apple-t sikerre vinni, ha ilyen feltételekkel kellett volna szembenézniük.

Képzeljék el, ha az Apple indulásakor úgy rendeztük volna a dolgokat, hogy a vásárlóknak a számítógépen használt bitekért fizetniük kellett volna. A személyi számítógépek forradalma legalább egy évtizeddel később jött volna el. Ha minden bitért fizetnem kellett volna a 6502-es mikroprocesszoromon, amúgy sem tudtam volna saját számítógépeket építeni.

Forrás: The Atlantic
A borítóképet Robert Scoble készítette.