imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Mikorra várhatjuk az iOS 12 publikus bétát?

Megnéztük az eddigi évek tendenciáit

Tárhelyfelszabadítás, haladó szinten


Tárhelyből sosem elég, pláne ha kevés van belőle. Rengeteg lehetőségünk akad a megabájtok felszabadítására, mi most három olyat szeretnénk mutatni, amelyeket talán kevesen ismertek. Elsősorban haladó felhasználók számára ajánlott belefogni az efféle huncutságokba.

Fontos: biztos, ami tuti, mielőtt bármelyik alábbi műveletbe belekezdenél, készíts biztonsági mentést a gépedről!

Rendszeralkalmazások törlése

Szuper gyári alkalmazásoktól hemzseg a macOS, az alapcsomag szinte minden feladat elvégzésre elegendő. Mégsem használja ki mindenki őket, így eljöhet a pont, hogy akár tárhelyspórolás végett is, meg szeretnénk válni tőlük. Ebben segít a más célokra is kiváló apró kis alkalmazás, az App Cleaner. Nincs más dolgunk, mint az alkalmazás fogadóablakába behúzni a nem kívánt gyári appokat, majd rányomni az eltávolításra. Ehhez viszont előbb az app beállításainál vegyük ki a pipát a Protect default OS X apps menüpont mellől, illetve pipáljuk be a Show protected apps lehetőséget.

Fölösleges nyelvi fájlok és architektúrák törlése

A macOS aránylag sok, különböző specifikációkkal rendelkező gépen kell elfusson, illetve tartalmaznia kell számos nyelvi csomagot is, hogy a világ minden pontján használni lehessen. Legtöbben azonban egy-két nyelvnél nem használunk többet, illetve az architektúra is adott értelemszerűen. Akkor meg minek foglaljék a helyet fölöslegesen az egyéb csomagok?

Itt is egy faék egyszerűségű, ám annál hasznosabb app lesz segítségünkre, a Monolingual. Nincs más dolgunk mint megnyitni az alkalmazást, végigböngészni a listát, és kivenni a pipát azon csomagok mellől amelyeket valóban használunk, majd a Remove gomb segítségével legyalulni a fölösleget. Több száz megabájtot szabadíthatunk így fel, egyetlen gombnyomással…

Cache fájlok törlése

Talán ez a trükk tudja felmutatni a leglátványosabb eredményeket. Ahogy használjuk a gépünket, szépen lassan rengeteg cache fájl halmozódik fel. Akár több gigabájt is. Ezek eltávolítására persze sok program kínál lehetőséget, de olyan hatékonyan semmi nem végzi a dolgát, mint az Apple Jack nevű script, mely a Single User Mode erejével végzi a tisztítást.

Telepítsük a csomagot, majd kapcsoljuk ki a gépet. A bekapcsológomb megnyomása után rögtön tartsuk lenyomva a CMD és az S billentyűket egyszerre. Ezután felugrik egy elsőre talán ijesztő, a Terminálra hasonlító ablak. Aggodalomra azonban semmi ok. Gépeljük be a script elérési útvonalát a kurzor által megjelölt helyre (vigyázat, a billentyűleosztás angolra vált, a ‘‘ lesz a ‘/‘ jel, az ‘y‘ meg a ‘z‘):

/private/var/root/Library/Scripts/applejack.sh

Ezután elindul a script és megkérdezi, hol kezdjen a tisztogatásba. Ezen a ponton célszerű egy sima Entert nyomni, hogy a teljes merevlemezt/SSD-t átfésülje. Innentől kezdve nincs más dolgunk, mint nyomni egy ‘a‘ billentyűt, az “autopilóta” üzemmódhoz és egy Entert. A script elvégzi a dolgát, újraindítja a gépet (nyomj ‘r‘-t és Entert ha végzett), te pedig jó esetben több giga értékes tárhellyel lettél gazdagabb.

Nota bene: Ha frissül a macOS, érdemes lehet az első két tipp megismétlése, hiszen ilyenkor a frissítéssel újra visszakerülhetnek egyes rendszeralkalmazások és nyelvi csomagok.

iPad Ajánlat

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!