whats-app-cover2

Teljesen ingyenes lesz a WhatsApp!

#HÍREK
2016. 01. 18.

Bár iPhone-on az emberek általában iMessage keretei közt szoktak kommunikálni, egyrészt nem mindenkinek van iPhone-ja, másrészt az is előfordulhat, hogy valakinek a WhatsApp megjelenítése tetszik. Jó hírrel szolgálhatunk nekik, ugyanis teljesen ingyenessé fog válni az alkalmazás, de egy aprócska csavar van a dologban.

A WhatsApp mellesleg a Facebook tulajdonában van, de a bejelentést hétfőn Jan Koum, a cég alapítója tette. Az alkalmazás eddig is ingyenes volt a használat első évében, utána évente (!) 0,99 dollár előfizetési díjat kellett leszurkolnia annak, aki használni kívánta a népszerű üzenetküldő szolgáltatást. Ezen most biztosan elmosolyodtok, de ha megnézitek a statisztikákat, akkor itt Magyarországon is jól látszik, hogy az emberek töredéke hajlandó pénzt kiadni egy alkalmazásért (hisz az jár!), holott mi nem is vagyunk egy harmadik világbeli ország. Valami ilyesmire érezhetett rá Koum is.

Igazából ez így nem működött olyan jól. Nem akarjuk, hogy az emberek világszerte azt gondolják, hogy egy bizonyos pont után egyszerűen el lesznek vágva a kommunikációtól.

– mondta az alapító a DLD konferencián, Münchenben, ahol szóba került, hogy nemcsak az 1 dollárról van szó évente, hanem hogy emberek tömegeinek egyszerűen nincs bankkártyája.

Jan Koum, a WhatsApp CEO-ja.
Jan Koum, a WhatsApp CEO-ja.

A cég blogján így kommentálták a döntést, és hogy ez hogyan változtatja meg az üzleti modelljüket:

Természetesen most sokan arra gondolnak, hogy hogyan fogjuk így üzemeltetni a WhatsApp-ot, előfizetési díjak nélkül. Külsős reklámozók behozatalával? A válasz: nem. Idén különböző eszközöket fogunk tesztelni, amik lehetővé teszik, hogy a WhatsAppon keresztül cégekkel és szervezetekkel kommunikáljunk. Ez azt jelenti, hogy pl. üzenetet kaphatsz a bankodtól, ha sikertelen tranzakció történt, vagy a légitársaságtól, ha késik a géped. Ma ezeket az üzeneteket különböző csatornákon kapjuk meg, telefonhívással vagy SMS-ben, ezért azon akarunk dolgozni, hogy ez WhatsAppon keresztül még könnyebben menjen. Úgy, hogy közben ne legyenek külsős reklámok és spam üzenetek

A próbálkozás nem új, ugyanis a Facebook Messanger is hasonló utakon jár: egyes országokban (itthon még nem) már Ubert is hívhatunk vele.

Egy aprócska csavar van a történetben, amin remélhetőleg azért sokan nem akadnak fenn: az ingyenes használat felmenő rendszerben fog működni, azaz ha már befizetted az idei 1 dollárt a használatért, akkor azt már nem kapod vissza. C’est La Vie.

Forrás: Recode via 9to5Mac