Tim Cook TIME 100

Tim Cook a világ 100 legbefolyásosabb embere között

#HÍREK
2015. 04. 16.
Lassan annyi különböző listára kerül fel, és annyi díjat kap Tim Cook, hogy gondolkozunk azon, hogy a kínai boltnyitásokhoz hasonlóan ezekről sem fogunk mind beszámolni. Ezúttal a TIME magazin választotta a világ 100 legbefolyásosabb embere közé – ami azért érthető, tekintettel arra, hogy Tim Cook vezeti a világ legértékesebb cégét.

Tim Cook az Év embere díj döntőse is volt tavaly a TIME magazinnál, ezt a címet azonban végül nem ő, hanem az ebola ellen küzdők kapták meg. A mostani százas listán nincsenek helyezések, csupán a magazin által a legbefolyásosabbnak tartott emberek szerepelnek rajta. Mindenkiről készült egy rövid profil is, melyet egy szintén ismertebb ember írt. Tim Cook esetében ez John Lewis amerikai polgárjogi aktivista és demokrata kongresszusi képviselő:

Nem lehetett egyszerű Tim Cook számára kilépni a néhai Apple-alapító Steve Jobs árnyékából. De becsülettel, bátorsággal és hatalmas akaraterővel sikerült a maga urává válnia, és soha nem látott szintre emelnie az Apple jövedelmezőségét és társadalmi felelősségvállalását. Új példát állított abból a szempontból, hogy mire képes az üzleti élet a világban. Tim töretlenül támogatja az egyén magánélethez való jogát, és nem csupán elfogadja az emberek egyenlőségét és az LMBT-közösség jogait, hanem szavaival és tetteivel a változást is támogatja ezen a téren. A megújuló energia iránti elkötelezettsége pedig egy kicsit tisztább hellyé teszi a bolygónkat, és egy kicsit zöldebbé a később megszületendő generációk számára.

Tim Cook | Kép forrása: Page Six
Tim Cook | Kép forrása: Page Six

A százas listán a techvilág több más kiemelkedő személyisége is helyet kapott. Így például megtalálhatjuk a TIME szerint a világ legbefolyásosabb emberei között a YouTube CEO-ját, Susan Wojcickit, a Microsoft vezérigazgatóját, Satya Nadellát, a LinkedIn társalapítóját, Reid Hoffmant, de a kínai Xiaomi alapító-vezérigazgatóját, Lej Csünt is – ő egyébként 29. lett a Fortune a világ legjobb vezetőit felsoroló listáján, melyet idén Tim Cook nyert meg.

Érdekesség, hogy noha Jony Ive nem szerepel a listán, felkérték, hogy ő írja meg az Airbnb-alapító Brian Chesky profilját – aki ebből következően értelemszerűen szerepel a listán. Jony többek között ezt írja a fiatal dizájnerről:

Figyelemre méltó startupjával, az Airbnb-vel új utat talált, hogy közösséget építsen az emberek azon velük született vágyát felhasználva, hogy kapcsolatba lépjenek az őket körülvevő világgal. A Brian és társai által megálmodott szolgáltatás felemelően ambíciózus és elképesztően praktikus. […] Az emberek összehozása egyfajta szenvedély Brian számára, az Airbnb-vel pedig több millió személyes kapcsolat létrejöttét segítette elő. Ez egy olyan eredmény, melyre a világ legjobb szállodái is irigykedhetnek.

Forrás: TIME via MacRumors. Borítókép: Fortune.